вівторок, 13 серпня 2013 10:44

Україна – відстала аграрна країна. Ми тільки повторюємо за всіма

Чому з кожного кутка чуємо пісню "О Боже, какой мужчина!" пояснюють радіоведучий, поет і продюсер

Ярослав ЛОДИГІН, 26 років, ­ведучий на "Просто радіо":

– Якось пісню Наталі використали в нашому ранковому шоу, аби посміятися. Примітивна, слова тупі, але багатьом подобаються, бо одразу запам'ятовуються. Популярна пісня – насамперед та, яку легко наспівати чи відтворити на гітарі. ­Добре зроблена в плані конструкції, мелодії, драматургії. Чи зі смаком? Це вже інша справа.Пісню можна розібрати на три частини. Перша – мелодія, що найголовніше. Тут вона дуже проста, особливо приспів – аж убивчий. Не треба мати сильний голос, щоб її заспівати. Будь-хто може виконувати її в караоке, підспівувати під радіо. Це ж не ­Bohemian Rhapsody гурту Queen, яку так просто не намугичеш.

Друге – аранжування. Саме в ньому проявляється стиль і смак виконавців. Тут нема стилю. Піснею нічого нового не сказали. Аранжування – совкові "дев'яності".І третє – це тема. Тут – лірика про стосунки. Багато жінок мріють сказати комусь такі слова.

Як оповідання чи фільм, пісня повинна мати вступ, розвиток, кульмінацію і фінал. Кульмінація тут – пауза, коли Наталі завершила останній куплет, а потім під барабани вже по-новому співає: "О Боже, какой мужчина!" Цей прямолінійний хід змушує підспівувати без музики.Навколо чути багато дурних мелодій, але в деяких тільки два пункти працюють, а тут – усі три. Пісня для невибагливої ауди­торії, яка не чула доброї сучасної музики. Ніде у світі вона не пролунала б так гучно, як на пострадянському просторі.

Попередній хіт Наталі – "Ветер с моря дул" – протримався кілька сезонів, бо теж був якісно зроблений. Досі можу згадати майже всі слова.

Дмитро ЛАЗУТКІН, 34 роки, поет:

– Чоловік бажає почуватися суперменом – хоча б для однієї жінки. У пісні він чує слова, яких йому бракує. Він ставить себе на місце героя і отримує задоволення від кожного рядка.

Я хочу от тебя сына

Слова зворушують, бо через дітей чоловік бачить своє продовження у світі. Не розумію, чому це подобається жінкам. Може, їх веде ритм і мелодія.

Мысли мерцают, на сердце вспышки и любовь без передышки

Тут розумова діяльність підміняється органами чуття. Жінка мріє про вічне кохання і тілесне задоволення. Вочевидь, має на увазі статевий акт, що триває безкінечно.

На сердце вспышки, И любовь без передышки

Це непогана рима. Не дієслівна і не банальна, свіжа. Тільки жінка так може окреслювати свій стан. Коли почуття переливаються за край, про точність висловлювання не йдеться.

Ты волшебный, ты с другой планеты и ты из моей мечты

У житті жінки бракує героя. Вона зневірилася знайти його на Землі. Мріє, що той прийде з якоїсь іншої галактики. Він – ідеальний коханець.

Ты, как время, лечишь мою печаль

Героїня має досвід стосунків. Він – невтішний, звідки й береться глибока всесвітня печаль. Вона недоотримує потрібного тепла й ніжних слів. Співачка Наталі говорить мало, але смачно, як Беня Крик – персонаж Ісаака Бабеля. Раз на 15 років у неї з'являється пісня, яка влучає в яблучко. "Ветер с моря дул, наганял беду" – теж не банальне римування і невибагливий сюжет.

Ты – Джонни Депп и Брэд Питт в одном флаконе. Как "Самый лучший" ты записан в телефоне

Так і хочеться пригорнути Наталі і знайти потрібні слова, щоб її серце склеїлося. "В одном флаконе" навіює асоціацію з "Парфумером" Зюскінда. Можливо, лірична героїня теж є хижачкою. Вона розчарована, але не зневірена остаточно, бо має ідеали.

И я хочу от тебя дочку, и точка, и точка

Це – вольова жінка. Формулює точні завдання і знає, що вони будуть вирішені. ­Героїня йде напролом. Її категоричність трішки відлякує.

Секрет успіху пісні – простота і насущний сюжет. Твір доволі цілісний. Така собі зворушлива ідіотичність. Коли почув її вперше, сприйняв іронічно, як пародію. Але хіт захопив мільйони. І я вже не усміхаюся, коли чую її зараз.

Володимир БЕБЕШКО, 56 років, музичний продюсер:

– Народ, який п'є на пляжах горілку, хоче кричати "О Боже, какой мужчина!" і має на це право. У пісні все тупе, і спеціально так зроблено.

Щоб пісня стала хітом, треба написати лаконічний текст, що в'їдається в голову. ­Нескладна мелодія з чотирьох-п'яти нот, щоб було не високо й не низько. Тематика має бути любовна – я тебе кинув, я до тебе вернуся, я тєбя люблю, не уході. От Стас Михайлов носить хрест на грудях, наче промовляє: "Я спасу вас, женщины, которых бросили мужчины". Так само Наталі виражає думку жінок, які втратили віру мати дитину і все чекають на Дон Жуана на ­білому коні. А в пісні Ольги Полякової взагалі: віддай мої шльопки, я знайшла твої труси. Це шоу-бізнес. Можете виключати, а кому треба, той слухатиме.

Популярні пісні показують рівень нашої культури і смаку. Якщо кожного дня по сто разів крутити, воно нав'язується. Народ не хоче думати і переживати. Чим тупіше, тим краще. На Західній Україні успішний гурт "Дзідзьо", бо має свій контингент слухачів – "рагулі". Вони так у себе в селі можуть говорити: "Місько, давай, курва". Тому "Дзідзьо" – їхній кумир. Нормальні люди, які хочуть прикольнутися, також знають про цей гурт.

Пісня Наталі створена, щоб стати популярною і заробити грошей. Це одноденка – восени про неї забудуть. А хіт "Червона рута" вже стільки десятиліть тримається. Івасюк писав її від серця. Не думав, як заробити. Де починається шоу-бізнес, там закінчується творчість і художня цінність.

Зараз увесь світ крутиться в болоті, щось намагається витворити. Це треба пережити, потім прийде нова епоха. Але це станеться на Заході. У нас такого не може бути, бо Україна – відстала аграрна країна. Ми тільки повторюємо за всіма, самі нічого не можемо вигадати. Нині прибутковою була б українська музика з народними мотивами, весільна. Вона може бути популярною по всій Україні, не тільки на Західній.

7,3 мільйона переглядів на YouTube за півроку зібрав хіт "О Боже, какой мужчина!" російської співачки Наталі – 39-річної Наталії Рудіної. Попередня найвідоміша її пісня-шлягер 1997-го "Ветер с моря дул"

Зараз ви читаєте новину «Україна – відстала аграрна країна. Ми тільки повторюємо за всіма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути