Ексклюзиви
вівторок, 28 січня 2020 15:00

Людина наближається до темної сторони й не помічає цього

Дев'ятий епізод американської фантастичної кіносаги "Зоряні війни: Скайвокер. Сходження" йде у прокаті з грудня. Це останній фільм третьої трилогії. Перша вийшла 1977 року. Про еволюцію "Зоряних воєн" та їх внесок у масову культуру розповідають письменники-фантасти Дмитро Громов і Володимир Арєнєв

Дмитро ГРОМОВ, 56 років

– "Зоряні війни" – сюжетно захопливе видовище з яскравими, харизматичними героями, яких втілюють гарні актори. До "Зоряних воєн" таке рідко бувало у фантастичному кіно. Якщо на антураж і сюжет грошей вистачало, то на виконавців – далеко не завжди.

Розповідають про важливі, зрозумілі й близькі людям речі. Дружба, вірність, свобода, боротьба з пригноблювачами, честь, сила волі – не перейти не темну сторону. Роблять це в захопливій, барвистій формі.

Автор: ibtimes.com
  Американський актор Оскар Айзек (праворуч) у фантастичному фільмі ”Зоряні війни: Скайвокер. Сходження” виконує роль пілота По Демерона. Він боєць демократичного руху опору. Разом із товаришами тікає від штурмовиків Верховного порядку. Дроїда С-3РО зіграв англієць Ентоні Денієлс. Він – єдиний актор, який знімався в усіх дев’яти стрічках кіносаги
Американський актор Оскар Айзек (праворуч) у фантастичному фільмі ”Зоряні війни: Скайвокер. Сходження” виконує роль пілота По Демерона. Він боєць демократичного руху опору. Разом із товаришами тікає від штурмовиків Верховного порядку. Дроїда С-3РО зіграв англієць Ентоні Денієлс. Він – єдиний актор, який знімався в усіх дев’яти стрічках кіносаги

Після першої трилогії залишалося багато запитань: звідки взялися ситхи і джедаї, як Палпатін став імператором. Автор історії режисер Джордж Лукас постарався відповісти. Для цього пригодницької історії вже було недостатньо. Довелося точніше пропрацьовувати передісторію, воєнні й політичні аспекти, взаємини. Тому у другій (виходила протягом 1999–2005 років. – Країна) вже не було казкового шарму.

У третій трилогії від кінокомпанії Disney (2012-го придбала права на франшизу за $4 млрд. 2015-го поновила вихід стрічок після десятилітньої паузи. – Країна) зріс технічний рівень. Але дух старих "Зоряних воєн" розгубили. Нові актори не такі харизматичні, а старі з'являються лише в епізодах. Атмосфера дива зблякла.

Дев'ятий епізод подивився із задоволенням. Розчарування не було, але й захвату – також. У третій трилогії успіх попередніх повторити не вдалося. У всесвіті Лукаса була іронія. За всіх драматичних подій – протистояння імперії та повстанців, загибель персонажів – режисер знаходив місце для гумору. Не перегнув із пафосом і брутальністю війни. Додав і людські почуття, і жарти. Усе це було гармонійно поєднано.

Нові стрічки похмуріші та серйозніші. Disney підійшла до проєкту з комерційної точки зору. Звісно, Лукас теж добре заробляв, але вклав більше душі.

Ця кіносага – передусім хороше пригодницьке кіно. Йдеться про те, як людина наближається до переходу зі світлої сторони на темну й не помічає цього. Її підштовхують почуття гніву, помсти за загиблих рідних і друзів. Озлоблюється, стає жорстокою.

Перша трилогія була про спокусу та її подолання. Друга – про спокусу та її неподолання. А третя – про витягання людини з пітьми, другий шанс. Вона спирається більше на ностальгію, ніж на розвиток. Автори вирішили: якщо витягнути хоча б частину старих героїв та акторів, це приверне увагу шанувальників. Ставка загалом правильна. На завершення саги зі старими персонажами мали все закінчити.

Герої третьої трилогії менш глибокі, ніж хотілося б. Хоча від космічних пригод не можна вимагати шекспірівських образів. Найкраще прописана головна героїня. Рей (учениця лицаря-джедая Люка Скайвокера, остання надія антиімперських повстанців на відновлення миру в галактиці. Роль виконує англійка Дейзі Рідлі. – Країна) – це варіація на тему обраного. Жила в нетрях, не знала про глобальні розбірки. Попадає в халепу. В екстремальних обставинах проявляються якості, про які не підозрювала. Не обов'язково суперздібності. Сміливість, рішучість, завзятість. А згодом розуміє: "Якщо не я, то хто". Стає героєм.

Найсильніші зміни відбуваються в характері Кайло Рена. Скоїв багато злочинів. Але його вдається повернути на світлий бік. Це найсильніший епізод і найвдаліше рішення у третій трилогії.

Автор: indiewire.com
  Англійська акторка Дейзі Рідлі у третій трилогії ”Зоряних воєн” грає джедайку Рей. Шукає колишнього диктатора Палпатіна, щоб зупинити його повернення до влади та відновлення Галактичної імперії
Англійська акторка Дейзі Рідлі у третій трилогії ”Зоряних воєн” грає джедайку Рей. Шукає колишнього диктатора Палпатіна, щоб зупинити його повернення до влади та відновлення Галактичної імперії

Володимир АРЄНЄВ, 41 рік:

– У "Зоряних війнах" спрацювали кілька чинників – чіткий і зрозумілий сюжет, світобудова і проривні спецефекти. На Джорджа Лукаса вплинула книжка американського дослідника міфології Джозефа Кемпбелла "Герой із тисячею облич". Проаналізувавши епоси багатьох народів, науковець показав, що кожен герой проходить певні етапи. Наприклад, коли він молодий і наївний, до нього приходить учитель, який розповідає про таємниці Всесвіту. У "Зоряних війнах" наставник – джедай Обі-Ван Кенобі. На цьому побудована подорож головного героя Люка Скайвокера.

"Зоряні війни" – це класичні сюжети, розказані в космічному антуражі. Лукас наголошував: "Я знаю, що в космосі не чути вибухів. Але у нас казка. Мають бути, бо це викликає емоції у глядача".

Першу трилогію супроводжували книжки, комікси, мультсеріали. Ця додаткова продукція тримала увагу прихильників і розбудовувала всесвіт. Тому другу трилогію, приквелів (коли сюжет фільму розповідає про події, які передували "основній" картині. – Країна), на Заході сприйняли гірше. Бо вона до певної міри суперечила уявленням і очікуванням тих, хто жив із цим світом два десятиліття.

Коли кінокомпанія Disney викупила права на "Зоряні війни", вона практично обнулила всесвіт. Фани були розчаровані. Хоч у мене не було відчуття, що все зіпсували. Це хороші розважальні фільми зі зрозумілим і чітким посилом. Навіть якщо ти став на темну сторону, завжди можеш повернутися до світлої.

Кайло Рен – онук Сталіна, умовно кажучи. Він не знає мотивів свого діда Дарта Вейдера. Але пишається його поганими вчинками, возвеличує їх. Каже: "Дєди воєвалі". Ці актуальні меседжі сприймаються легко. Сюжет не пов'язаний з реальною історією людства, але стосується нас усіх.

Критикують останню трилогію за те, що вона більше повторює старе, ніж привносить нове. Але робити дев'ятий фільм франшизи й не спиратися на очікування фанатів – неможливо. Це було б нечесно й нерозумно.

У дев'ятому епізоді Рей закопує світлові мечі Люка і Леї та бере прізвище Скайвокер. Це означає, що вона духовно їхня спадкоємиця. Це трохи спрощений варіант "Степового вовка" Германа Гессе, де герой не відкидає свою темну сутність, а визнає її та приборкує. Рей залишає мечі, бо дійшла до поворотного моменту. Можливо, стала мудріша за попередніх Скайвокерів. Поступово переходила від протистояння темряви і світла до вивчення власних ресурсів. Спробувала прийняти те, що вона онука імператора Палпатіна, і жити з цим.

Для всієї франшизи характерна суміш з релігійних ідей, але зроблена на основі того, що називається загальнолюдськими цінностями. Пригоди у світі Лукаса завжди пов'язані зі світоглядними рішеннями: на якому ти боці, до якої політичної сили належиш, як дивиш­ся на світ. Це одна з речей, які роблять сагу невмирущою.

Про джедаїв співали "Брати Гадюкіни"

У жовтні 2019-го термін "джедай" додали в Оксфордський словник англійської мови.

Джедаї – адепти духовно-лицарського ордену, здатні використовувати містичну енергію сили у вигаданому всесвіті "Зоряних воєн". Представники світлої сторони. Борються за мир і справедливість, володіють всесвітньою мудрістю.

Слово походить від назви японського жанру історичної драми в кіно й театрі – "дзідайгекі", каже режисер Джордж Лукас.

Джедай – у широкому сенсі хтось досвідчений і вправний у певному вмінні.

"Вчив мене тата тато,

Дідо Мазай,

Вчив мене тата тато,

Останній джедай", – співає український рок-гурт "Брати Гадюкіни" в пісні "Грай!"

"ДжеДАІ. Воїни доріг" – вітчизняна інформаційно-аналітична телевізійна програма, що знайомить з оперативними новинами дорожніх подій. У випусках аналізують законодавчі нововведення, дають консультації юристів і поради з догляду за автомобілем, проводять розслідування аварій.

"Джедаєм

випханий з кантини,

доповідаю, ваша мосць:

я у пустелі Татуїна

під світлотінями двох сонць", – пише український поет 65-річний Олексій Кацай у вірші "Імперське".

DJ Jedy – український дідждей і саундпродюсер. Співпрацював з артистами

Максом Барських, MamaRika, Riya.

Зараз ви читаєте новину «Людина наближається до темної сторони й не помічає цього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути