вівторок, 28 листопада 2017 13:19

Кожен український політик мріє бути схожим на Френка Андервуда

Автор: фото: collider.com
  Американська акторка Робін Райт грає Клер Андервуд, першу леді США. У п’ятому сезоні ”Карткового будинку” виконує обов’язки президента. Після відмови Кевіна Спейсі зніматися у серіалі, навколо неї планують розгорнути сюжет
Американська акторка Робін Райт грає Клер Андервуд, першу леді США. У п’ятому сезоні ”Карткового будинку” виконує обов’язки президента. Після відмови Кевіна Спейсі зніматися у серіалі, навколо неї планують розгорнути сюжет

58-річний актор Кевін Спейсі оголосив про завершення кар'єри. Через це шостий сезон серіалу "Картковий будинок" стане останнім. У фільмі Спейсі грає Френка Андервуда – цинічного політика, який проходить шлях від депутата Конгресу США до президента.

Кожен український політик дивиться "Картковий будинок", – вважає медіаексперт Олексій Ковжун.

Він, психотерапевт Андрій Курпатов, політолог Пітер Залмаєв та кінокритик Андрій Алферов розповідають про феномен цього серіалу

Андрій КУРПАТОВ, 43 роки, психотерапевт:

– Виробники серіалів розуміють, що сього­днішній глядач не купиться на позитивного персонажа. Бо це – нудно. Навчилися показувати негідників так, щоб ми їх полюбили. Френк Андервуд – типовий антигерой. Акторською майстерністю Кевіна Спейсі, який його втілює, насолоджуєшся просто на фізіологічному рівні.

"Картковий будинок" – це історія приходу на посаду президента США. Зазираємо за лаштунки Білого дому й бачимо: там нема нікому діла до того, що відбувається в країні. Всі, хто переймається цим, виглядають клінічними ідіотами. Якщо такий персонаж з'являється, за мить його виставлять дурнем, а ще за одну – з'їдять. Виживають тільки ті, хто бореться за місце біля Овального кабінету (робочий кабінет президента США в Білому домі. – Країна).

Стрічка показує, як ми втрачаємо віру в те, що біля владного керма є хтось небайдужий до наших доль. Раніше вірили в богів. Потім на місце Господа стали суверени – помазаники Божі. Всі нації жили з відчуттям закоханості у свого лідера. Це організовувало буття. А зараз керівники – інтригани, здатні на зраду, вбивство заради влади.

У соціальній зграї має бути вожак. Він дає ілюзію піклування про людей, і це нас об'єднує. А зараз ми ввійшли в світ, де всі політики сприймаються корумпованими лобістами приватних інтересів.

Цікавим на цьому тлі видається американський серіал "Батьківщина". Його головна героїня – експерт ЦРУ з Близького Сходу. Вона страждає на маніакально-депресивний розлад. Бореться з хворобою і одночасно рятує людей від терористів по всьому світу. Активною позицією заважає начальству – верхівці спецслужб – вирішувати кар'єрні питання. У фільмі вона єдина по-справжньому воює зі злом. Якби сценаристи не заклали в сюжет божевілля жінки, глядач не повірив би у щирість її добрих намірів.

Пітер ЗАЛМАЄВ, 42 роки, політолог-міжнародник:

– Якби три роки тому показали кіно про нинішні події в Білому домі, ми б сказали: "Це – неможливо". Кандидатура Дональда Трампа на посаду президента здавалася неправдоподібною.

Дружина Френка Андервуда стає віце-президентом, другою, після нього, людиною в країні. Таке кумівство суперечить традиціям американської демократії. Але зараз у Трампа відбувається подібне. Його дружина Меланія не має таких політичних амбіцій, як Клер Андервуд. Однак є сини президента, донька Іванка, її чоловік Джаред Кушнер. Усі вони грають активну роль в адміністрації Трампа.

За крісло президента в серіалі демократ Френк Андервуд змагається з республіканцем Віллом Конвеєм. У кількох штатах зривають вибори. Перегони заходять у глухий кут. Це добре показує проблеми американської виборчої системи. У США діє колегія виборників із 538 членів. Для перемоги кандидату потрібно не менше 270 їхніх голосів. Американці голосують, виборники якої партії представлять їхній штат. Є думка, що колегія – це архаїчний, недемократичний інститут, якого треба позбутися. Завдяки їй Трамп і виграв. Хоча, за загальним підрахунком, Гілларі Клінтон перемогла його на 2,4 мільйона голосів виборців (кожен штат має різну кількість представників у колегії виборників, пропорційну до кількості населення. У разі перемоги кандидат забирає всі голоси штату. – Країна).

З настанням епохи Трампа "Картковий будинок" сприймається як не такий уже й зухвалий серіал. Кажуть, мистецтво імітує життя. А в цьому випадку життя імітує мистецтво. Події у Вашингтоні закручуються так само стрімко, як сюжет серіалу. Активно розслідують російський слід у виборах. Арештували Пола Манафорта – соратника Трампа. Всі чекають на нові повороти.

В Андервуда сильно виражена харизма. У Трампа вона також очевидна. Обидва – антигерої. Але бачу між ними більше контрасту, ніж паралелей. Андервуд – хитрий, розумний, стратегічно мислить. Розраховує кілька ходів уперед – ніби гросмейстер на політичній шахівниці. Трампу до нього далеко. Він діє імпульсивно і ситуативно.

Андервуд більше нагадує президента Річарда Ніксона (очолював США у 1969–1974 роках. – Країна). Він був своїм головним ворогом – через параноїдальну жагу до влади. Хороший тактик і стратег. Але глибоко порочний як політик, не керувався інтересами держави.

Андрій АЛФЕРОВ, 40 років, кінокритик:

– У "Картковому будинку" закулісся Білого дому приправлене перчиком скандалів та інтриг. Це не було б так цікаво дивитися, якби не робота режисера Девіда Фінчера. Герої вранці бігають, зустрічаються в кав'ярнях. Андервуд вечеряє у звичайній забігайлівці. Їсть руками свинячі реберця. "Картковий будинок" задає тренди. Зараз саме такі заклади в моді – з простим, але фактурним інтер'єром і смачною їжею.

Без Кевіна Спейсі серіал багато втрачає. Саме очима Френка Андервуда бачимо світ політики. Спейсі вдається робити цей характер не монохромним. Інший актор зіграв би в негативній тональності. А герой Спейсі – це жива людина.

Робін Райт (грає Клер Андервуд. – Країна) – професіоналка, але самотужки останній сезон не витягне. Її героїня важлива й цікава тільки поряд із Френком Андервудом. Бо через неї розкриваються певні риси його характеру.

Глядачі ігнорують моральну складову і за­здрять головному герою. Вони теж хочуть бути персонами, від рішень яких залежить доля світу. Андервуд розповідає таємниці Білого дому, наче звертаючись до кожного глядача особисто. Люди полюбили серіал і завдяки цьому прийому. Бо перестають бути сторонніми спостерігачами. Ще в перших кадрах Френк душить собаку, якого збила машина. І пояснює глядачеві, що просто рятує тварину від мук. Що комусь треба робити цю брудну, але необхідну роботу. Це – сповідь. Чогось він не каже дружині, чогось – своїм партнерам. Але все розповідає нам.

Олексій КОВЖУН, 47 років, медіаексперт:

– "Картковий будинок" дивиться навіть Володимир Путін. А в третьому сезоні є прототип господаря Кремля – Віктор Пет­ров. Навіть ініціали однакові.

Ключова історія серіалу – це боротьба інституцій із волюнтаризмом окремої особистості. Американські батьки-засновники все робили так, щоб систему не можна було "хакнути". Але знаходиться хтось, хто намагається це зробити. І всі, затамувавши подих, спостерігають: вистоїть вона чи ні.

Серіал можуть знімати без Кевіна Спейсі, але це вже буде зовсім інше кіно. Сценаристам треба добре помізкувати, як вийти із ситуації.

Зараз серіали цікавіші за великий кінематограф, бо втратили присмак "мила". Мають більше часу, щоб глибше й цікавіше розповісти історію.

Думаю, кожен український політик потай мріє бути схожим на Френка Андервуда. Всі вони дивляться "Картковий будинок", можна й до ворожки не ходити.

Влада робить людину могутнішою, ніж гроші

Прем'єра американського серіалу "Картковий будинок" відбулася 2013 року. Це адаптація 4-серійного британського телефільму за бестселлером Майкла Доббса, колишнього радника британського прем'єр-міністра Маргарет Тетчер.

У центрі сюжету – історія політика Френка Андервуда. Він вважає, що влада робить людину могутнішою, ніж гроші. Новообраний президент США Гаррет Вокер обіцяв йому посаду державного секретаря. Слова не дотримав. Андервуд вирішує помститися. Дає молодій журналістці компромати на політиків. Коли та дізнається забагато, скидає її з платформи під потяг метро. Завдяки інтригам стає віце-президентом. Згодом підставляє Вокера і домагається його відставки. Після цього починає виконувати обов'язки глави держави. Готується до виборчої кампанії, щоб якнайдовше втриматися на своєму посту. Свою дружину просуває на посаду віце-президента.

Щороку на платну онлайн-платформу Netflix одразу викладають усі 13 серій сезону "Карткового будинку". На екрани їх вийшло п'ять. Серед прихильників серіалу – колишні американські президенти Барак Обама та Білл Клінтон.

Через звинувачення в сексуальних домаганнях виконавець головної ролі, дворазовий володар "Оскара" Кевін Спейсі вирішив завершити кар'єру актора. Автори "Карткового будинку" переписують сценарій, прибирають із нових серій Френка Андервуда. Центральною фігурою картини планують зробити його дружину Клер. Її грає 51-річна Робін Райт.

Зараз ви читаєте новину «Кожен український політик мріє бути схожим на Френка Андервуда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути