Ексклюзиви
середа, 16 січня 2013 17:55

Холмс озброєний смартфоном, однак залишається людиною вікторіанської епохи

Автор: фото: надане прес-службою телеканалу ”1+1”
  Героїв сучасного британського серіалу ”Шерлок” втілили актори Бенедикт Камбербетч (ліворуч) та Мартін Фріман. Їхню квартиру знімали на Норт-Гоуер-стріт у лондонському районі Блумсбері. Від зйомок на Бейкер-стріт відмовилися через надмір вивісок із написами ”Шерлок Холмс”
Героїв сучасного британського серіалу ”Шерлок” втілили актори Бенедикт Камбербетч (ліворуч) та Мартін Фріман. Їхню квартиру знімали на Норт-Гоуер-стріт у лондонському районі Блумсбері. Від зйомок на Бейкер-стріт відмовилися через надмір вивісок із написами ”Шерлок Холмс”

Ростислав СЕМКІВ, 37 років, літературознавець, директор видавництва "Смолоскип"

– Для всього світу взірцевим Холмсом став актор із осучасненої версії роману Конан Дойла, британського серіалу "Шерлок". Пріоритети змінилися. Ще донедавна образ, утілений Василем Лівановим, зберігав першість. У лондонському музеї на Бейкер-стріт було фото російського актора, його профіль викарбували на ювілейній новозеландській монеті.

Тепер британське кіно взяло реванш. На відміну від екранізації Гая Річі, серіал "Шерлок" зрозуміліший і ближчий англійцям. Холмс, хоч і озброєний смартфоном, залишається людиною вікторіанської епохи. Його принципи – тогочасні, хоча своїм розумом продовжує змінювати світ. Навіть те, що доктор Ватсон – відставний військовий лікар, який повертається з війни на краю світу – це данина імперській традиції Великої Британії. Пара залишається подібною до класичних попередників. Зв'язка "детектив і його помічник" стала традиційною у гостросюжетній літературі. Еркюль Пуаро Агати Крісті мав капітана Гастінґса. Таку форму перейняла й американська масова культура – кожен Бетмен має свого Робіна.

Найдивнішою екранізацією Холмса для мене була чорно-біла англійська стрічка 1940-х. Образ здався дуже карикатурним. Холмс мав розкрити плани нацистів, а у вільний час стріляв у тирі в портрет Гітлера. Осучаснення героїв у "Шерлоку" вдаліше. Це реанімація образу, яким пишаються всі британці. Але ­Англія – країна ліберальна, тому тут спокійно і з гумором ставляться до різних трактувань класики. Ніхто не буде ганьбити іноземців через невідповідність їхніх уявлень про літературних персонажів, як це роблять росіяни з приводу голлівудської екранізації священної "Анни Кареніної".

Холмса і Ватсона вважають коханцями

На 180% під час трансляції першого сезону серіалу "Шерлок" зросли у Великій Британії продажі творів Артура Конан Дойла.

"Ми хотіли витягнути його зі штучного вікторіанського туману й побачити таким, який він є насправді. Шерлок виявився шикарним диваком", – каже сценарист Стівен Моффет. ­Серіал "Шерлок" створила британська компанія Hartswood Films для телеканалу BBC ­Wales. Сценаристи перенесли дію з XIX в XXI ст. Детектив Шерлок Холмс шукає сусіда по квартирі й знайомиться з Джоном Ватсоном – військовим лікарем, який тільки-но повернувся з Афганістану. Разом вони допомагають Скотланд-Ярду в розкритті складних справ. У серіалі Холмса й Ватсона часто вважають за гомосексуальну пару. За порадою психіатра Ватсон веде блог, щоб подолати замкнутість і недовірливість після війни. Він існує за адресою www.johnwatsonblog.co.uk. Час від часу Холмс коментує дописи напарника.

Позаторік серіал став володарем кінопремії BAFTA в категорії "Найкращий драматичний серіал". Перший сезон із трьох серій показали 2010-го. Зараз працюють над третім.

 

Зараз ви читаєте новину «Холмс озброєний смартфоном, однак залишається людиною вікторіанської епохи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути