четвер, 07 грудня 2017 18:50

Гурт Рanivalkova грає у стилі "чуттєвого мінімалізму"

Найцікавіші події грудня

Автор: джерело: vesti-ukr.com
  Учасниці тріо Panivalkova –  Ірина Кульшенко,  Ірина Лузіна,  Дарина Пугачова  (зліва направо)  у кліпі на пісню  Let me поступово знімають із себе  пишне вбрання
Учасниці тріо Panivalkova – Ірина Кульшенко, Ірина Лузіна, Дарина Пугачова (зліва направо) у кліпі на пісню Let me поступово знімають із себе пишне вбрання

1–9 грудня

Фестиваль Jazz Bez оснований 2001 року. З'явився завдяки ініціативі музикантів зі Львова й польського Перемишля провести спільні виступи у своїх містах.

– В Україні немає інтересу до вітчизняного джазу. Селебріті в дорогих костюмах приходять на концерти титулованих виконавців, як на світський захід. Не слухають музику, – каже один з організаторів фестивалю 35-річний Юрій Вовкогон. – А наші джазмени мусять заробляти на життя в ресторанах попсою. Розвивається лише той, хто виїжджає за кордон або грає з іноземцями.

На Jazz Bez Kyiv разом з українським контрабасистом Аркадієм Овруцьким виступить американський саксофоніст, володар "Ґреммі" Майрон Волден. Уперше до України приїде тріо The Necks з Австралії. Мають композиції тривалістю в годину. Американський музичний журнал Spin назвав їхній альбом Vertigo одним із найкращих авангардних записів 2015 року. Американська співачка Деббі Кемерон виступить з українцями – піаністкою Настею Литвинюк і барабанщиком Ігорем Гнидиним.

Фестиваль Jazz Bez Kyiv

19:00, Київ, клуб 32 Jazz Club, вул. Воздвиженська, 32

3 грудня

Гурт "ЦеШо" торік створив режисер і продюсер Влад Троїцький з акторами театру Pralnia.

– У пісні "У мене болить" артисти зачитують заголовки новин, стрічку у "Фейсбуці". Щоразу це – різні повідомлення. Пісня про те, що зникла чутливість до важливого, – каже PR-менеджер гурту Богдан Яремчук, 26 років. – У композиції "Війна" є крики людей, звуки літаків, військової техніки, пострілів. Слова в ній можуть змінюватися, але зміст залишається той самий.

Концерт кабаре-гурту "ЦеШо"

20:00, Київ, клуб Atlas, вул. Січових Стрільців, 37–41

6 грудня

Донецьким метеором у 1990-х називали фанати "Манчестер Юнайтед" правого півзахисника Андрія Канчельскіса. Перейшов до англійського клубу з "Шахтаря". Особливу любов українець заслужив у сезоні 1994/95, коли зробив хет-трик і віддав гольову передачу в матчі з "Манчестер Сіті".

"У "Шахтаря" цього року теж більшість принципових протистоянь – із клубами в біло-блакитній формі. У першості України – це київське "Динамо". У Лізі чемпіонів – італійський "Наполі" й ті ж "Манчестер Сіті", – пише блогер Денис Гусак, 38 років.

Матч Ліги чемпіонів "Шахтар", Донецьк, Україна – "Манчестер Сіті", Англія

21:45, Харків, стадіон "Металіст", вул. Плеханівська, 65.

Трансляція на телеканалах "Футбол", "Україна"

7 грудня

– "Кіборги" – це не трагедія. Це – життєствердний фільм про мир, який народжується під час війни, – каже режисер Ахтем Сеїтаблаєв, 44 роки. – У картині багато гумору і надії. Старалися показати історію людей, які захищали Україну в Донецькому аеропорту. Фільм про те, за що воюють наші хлопці. Про що думають і чим дихають. Є внутрішні конфлікти, любов, дружба, сила духу. А ще для них не важливо, якою мовою говорять. Важливо те, що стоїть за словами.

вихід у прокат фільму "Кіборги", реж. Ахтем Сеїтаблаєв

7 грудня

У футбольному клубі "Атлетік" із Більбао грають лише баски. Цієї традиції дотримуються 101 рік. Команда представляє Країну басків – автономну область Іспанії. В "Атлетік" іноді запрошують легіонерів, але ті мають довести своє баскське походження. Як це зробив французький центральний захисник Емерік Ляпорт.

Матч Ліги Європи "Зоря", Луганськ, Україна – "Атлетік", Більбао, Іспанія

22:05, Львів, стадіон "Арена Львів", вул. Стрийська, 199, трансляція на телеканалі "Футбол"

Матч Ліги Європи "Динамо", Київ, Україна – "Партизан", Белград, Сербія

20:05, Київ, стадіон НСК "Олімпійський", вул. Велика Васильківська, 55,

трансляція на телеканалі "Футбол"

9 грудня

Останній концерт українського турне гурту Рanivalkova відбудеться в Києві. У складі тріо: Ірина Кульшенко – клавіші, Ірина Лузіна – клавіші, перкусія, вокал, Дарина Пугачова – ударні, вокал. Під час гастролей відвідали дев'ять міст.

– Нас просили у двох словах охарактеризувати стиль, в якому граємо. Здалося, що "чуттєвий мінімалізм" – класна ідея. Бо,

по-перше, в нас ніби мінімум інструментів – немає бас-гітари.

По-друге, ми дуже чуттєві три дівчини, – каже ірина лузіна, 31 рік.

– Крім барабанів та клавіш, використовуємо маленьку гавайську гітару – укулеле, латиноамериканський ударний інструмент із гарбуза – гуїро, американський народний – казу, глиняну свисткову флейту – окарину, різні види перкусії – вібраслеп, маракаси, вібратон, кастаньєти. Буває, інструменти дарують слухачі. Після концерту в Берліні цього літа жінка запросила нас додому і презентувала етнічні інструменти й прикраси, які її чоловік привіз з Африки багато років тому.

Концерт гурту Panivalkova

20:00, Київ, Мала опера, вул, Дегтярівська, 5а

13–20 грудня

– У будь-яку подорож беру з собою мікрофон, ноутбук, гітару, портативні колонки і купу різних дротів. Тексти пишу в смартфоні. Записую на диктофон щойно складені гітарні рифи. Складаю пісні в метро, літаках, поїздах і автобусах. Так записав альбом "Цар гори", – розповідає про свій останній альбом репер 32-річний Іван Алексєєв, сценічне ім'я – Noize MC.

Українське турне російського репера Noize MC

13 грудня, 20:00, Львів, клуб Fest Republic, вул. Старознесенська, 24–26

14 грудня, 19:00, Київ, клуб Atlas, вул. Січових Стрільців, 37–41

15 грудня, 19:00, Харків, клуб "Жара", вул. Плеханівська, 134

16 грудня, 19:00, Краматорськ, Донецька обл, Палац культури і техніки, пл. Миру, 1

20 грудня, 19:00, Київ, Forsage Dance Club, вул. Гарматна, 51а

16 грудня – 15 січня

У Національній картинній галереї відкривається персональна виставка скульптора Назара Білика,

38 років.

Експозиція має дві частини. Перша – портрети близьких і знайомих автора у вигляді напівпрозорих голів із поліефірної смоли. Обличчя будуть закриті шаром пластику. Роздивитися їх можна буде, лише зазирнувши всередину скульптури.

Друга частина виставки – роботи, які Назар Білик створив після поїздки до Каппадокії (історична область у Туреччині. – Країна).

– Одна з робіт – відтиск печери, в якій жив скульптор. Якось йому здалося, що бачить на її стелі зоряне небо. Вийшов і зробив фото справжніх зірок, – розповідає мистецтвознавець Аліса Ложкіна, 26 років. – Поєднав обидва зображення в роботі. Це перегукується з філософією пустельників і монахів. Вважають, що у тісній печері можна побачити Всесвіт.

Персональна виставка скульптора Назара Білика

Київ, Національна картинна галерея, вул. Терещенківська, 9

25 грудня

24 дні жила Україна за новоюліанським календарем. За ним Різдво святкують 25 грудня. Його дотримуються православні у Болгарії, Румунії, Греції. 8 листопада 1923 року Патріарх всієї Руси Тихон повернувся до "старого стилю". Православна і Греко-католицька церкви в Україні продовжують святкувати Різдво 7 січня.

Різдво Христове за новоюліанським та григоріанським календарями

Офіційний вихідний

Автор: джерело: aksinin.com
  Офорт ”Мандала” львівський графік Олександр Аксінін створив до свого дня народження 1983 року. В буддизмі й індуїзмі мандала – сакральний символ, зображення якого використовують у медитаціях, втілення людської досконалості
Офорт ”Мандала” львівський графік Олександр Аксінін створив до свого дня народження 1983 року. В буддизмі й індуїзмі мандала – сакральний символ, зображення якого використовують у медитаціях, втілення людської досконалості
Авіадиспетчер замість 56 назвав дзеркальну цифру – 65
Львівський художник-графік Олександр Аксінін загинув у авіакатастрофі 1985 року. Власну смерть вирахував за давньокитайською "Книгою змін". Казав друзям: "Рахую, і мені постійно випадають цифри

3 та 5". Загинув 3 травня 35-річним. Повертався до Львова з Естонії. Авіадиспетчер помилився: відстань літака від аеропорту становила 56 км, а він назвав дзеркальну цифру – 65.

– Найбільше відомий Олександр Аксінін завдяки екслібрисам. Це знак, яким позначають книги власники приватних бібліотек, – розповідає мистецтвознавець Оксана Баршинова, 40 років. – Жанр книжкової графіки виник майже одразу з винайденням книгодрукування. Із самого початку мав вигляд печатки власника, на ній були герб і підпис. Часто використовували заклик не псувати книжки. У XVI столітті розвинувся в окреме графічне мистецтво. Кілька робіт тоді створив німецький живописець Альбрехт Дюрер.

У другій половині ХХ століття екслібрис стає окремим жанром і предметом колекціонування. Проводили навіть фестивалі екслібрису. Олександр Аксінін потрапляє у світовий тренд із захопленням цим жанром. Екслібрис дозволяв поєднувати слово і зображення, яке було ребусом, шифром, що натякав на власника. Аксініна приваблювала можливість підкреслювати й сплітати ознаки, що вказували на осіб, для яких робив екслібриси. Шифрував різними способами.

Екслібрис "Бритва Оккама" присвятив дружині – письменниці Енгеліні Буряковській. Зображені два леза, на яких уміщений весь текст її однойменного оповідання. Автор натякав на спільне народження ідей для творів дружини і своїх.

У екслібрисі для художника-модельєра Людмили Інюшиної намалював людину-птаха в клітці. Після закінчення Львівського інституту прикладного мистецтва її розподілили на Київську трикотажну фабрику. На офорті це символізує голка з ниткою. Художниця страждала у виробничій обстановці.

Автору історичних нарисів про Львів і колекціонеру Станіславу Дерев'янку присвятив офорт. Той повернувся з радянських таборів. Аксінін зобразив кафе в готелі "Інтурист", де у 1970-ті любив бувати Дерев'янко. Тоді іноземці у Львові зупинялися тільки там. За ними через "жучки-прослушки" стежили спецслужби. На екслібрисі – на стільцях, столах і вішалках закладу – численні комахи.

Виставка "Лабіринти Аксініна"

Київ, Національний художній музей, вул. Михайла Грушевського, 6

Зараз ви читаєте новину «Гурт Рanivalkova грає у стилі "чуттєвого мінімалізму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути