вівторок, 03 липня 2018 10:47

12 гравців мають убивати одне одного, щоб стати наступним богом

Понад 60% світової анімації знімають у Японії. Щороку це майже 160 аніме-серіалів. Переважно екранізують комікси. Для обговорення тільки одного серіалу "Сейлор Мун" фанати створили понад три мільйони сайтів і форумів.

– Японська анімація вражає найбільше із сучасних візуальних видів мистецтва, – каже японістка Тетяна ДИБСЬКА, 30 років. – Аніме має розгалужену систему жанрів. Також поділяється на статево-вікові категорії: для дітей, студентів, чоловіків і жінок. Ігрове кіно навіть із найдорожчими спецефектами – обмежене ідеями. Реальність, яку відтворюють актори, має рамки. А світ в аніме може постати яким завгодно. У цих стрічках глибоко прописують характери героїв, психологію вчинків.

Тетяна Дибська розповідає про феномен популярності аніме та найзнаковіші в історії японської анімації картини

"Потужний атом", 1963 рік

Науковець створив робота Атома, щоб замінити загиблого сина. Андроїд уміє літати, володіє 60 мовами. Свої надздібності використовує у боротьбі зі злом. Одна з головних рис Атома – людяність. Він намагається захищати скривджених. У одній серії запобігає бомбардуванню в'єтнамського села.

Це перший аніме-серіал. Картина започаткувала геройський напрямок. У подальших фільмах цього жанру суперсилу часто отримують звичайні школярі.

Автор: anime.goodfon.ru
  Героїня аніме-серіалу ”Пекельна дівчинка” Ай Енма забирає у потойбіччя душі тих, чиї імена вписують опівночі на магічному сайті
Героїня аніме-серіалу ”Пекельна дівчинка” Ай Енма забирає у потойбіччя душі тих, чиї імена вписують опівночі на магічному сайті

"Відьма Саллі", 1966–1991 роки

Перша картина жанру "махо-сьодзьо" (у перекладі – дівчина-чарівниця. – Країна). Феміністичні ідеї у 1960-х дісталися до Японії. Традиційно в цій країні жінка лише опікувалася родиною. Після заміжжя мусила звільнитися з роботи і вести домашнє господарство. Саллі – принцеса магічного світу Асторія, за сюжетом. Знайомиться з двома школярками. Їй дозволяють залишитися в нашому світі за умови, що ніхто не дізнається про здібності принцеси. Вона потайки використовує магію задля допомоги подругам. В одній серії викликає бурю, аби погасити пожежу в школі. Після цього змушена повернутися до Асторії.

"Троянда Версаля", 1972–1973 роки

Події серіалу відбуваються в часи французької революції 1789 року. Дівчина з чоловічим ім'ям Оскар стає капітаном королівської гвардії Марії-Антуанетти. Опиняється з коханим по різні боки барикад.

1979-го французький режисер, володар "Золотої пальмової гілки" Каннського фестивалю, Жак Демі зняв за японським мультиком ігровий фільм "Леді Оскар". У деяких аніме з'являються персонажі європейської літератури. Японці переосмислюють їх образи. В картині "Аліс в пограниччі" – замість героїні Льюїса Керрола до Країни див потрапляє чоловік. Має зустрітися з Червоною королевою, щоб вирішити свої психологічні проблеми.

"Сейлор-Мун", 1992–2019 роки

Цим аніме почався жанр сентай (з японської – "Ескадрилья", так називають серіали, в яких діє команда супергероїв. – Країна). До школярки Усагі Цукіно приходить магічна кішка Луна. Допомагає дівчині перетворитися на чарівницю Сейлор Мун, щоб боротися зі злом. До неї приєднуються подруги.

Японці вважають, що один може мало. Що група – це завжди краще й ефективніше. Герої формують команду з власною ієрархією.

"Євангеліон", 1995–1996 роки

Вдосконалений жанр меха (від слова "механізм" – головними є величезні бойові людиноподібні машини. – Країна), що зародився у 1960-х. Ті картини мали однотипні сюжети: герої керують роботами, б'ються проти ворожих машин. "Євангеліон" – психологічний серіал. Діти стикаються з дорослими проблемами. Борються з янголами – Євангеліонами, що з'являються як вісники апокаліпсису.

Японці показують, що немає однозначного добра і зла. Для традиційного меха був характерний переможний фінал. "Євангеліон" завершується нічим. Настав кінець світу, залишилося море. Остання серія – нарізка інтерв'ю з головними героями. Картина подібна до європейського авторського кіно.

"Самурай Чамплу", 2004–2005 роки

Дівчинка шукає самурая, який пахне соняхами. Це її батько. Він прийняв християнство, і за це його вислали на острів.

Португальські єзуїти привезли в Японію католицтво. Місцеві жителі розуміли, що християнство зробить їхню країну колонією, й винищували новонавернених. Влаштовували випробування – фуміє: змушували ставати на ікону. Врешті християн побороли.

"Пекельна дівчина", 2005–2009 роки

Призначені одне одному люди пов'язані червоною ниткою долі, за східною традицією. Вона може заплутатися чи загубитися, але ніколи не порветься.

У кожному епізоді цього серіалу хтось задля помсти заходить опівночі на сайт, який здійснює бажання. Єдина умова: підеш у пекло разом із тим, кому зичиш зла. Пекельна дівчинка приносить букет соломи з червоною ниткою. Якщо погоджуєшся на її умови – нитку розриваєш.

У буддистській традиції ті, хто йдуть до пекла, відмовляються від переродження.

Автор: kg-portal.ru
  Героїня аніме ”Щоденники майбутнього” Цубакі Касугано – голова давньої релігійної общини, намагається вибороти право стати богом
Героїня аніме ”Щоденники майбутнього” Цубакі Касугано – голова давньої релігійної общини, намагається вибороти право стати богом

"Щоденник майбутнього", 2006–2012 роки

Це – найвідоміше гаремне аніме (жанр, де навколо головного героя утворюється кілька любовних трикутників. – Країна). Бог, якому лишилося правити недовго, збирає 12 гравців. Мають убивати одне одного, щоб стати наступним богом. Поміж обраних опиняється школяр Юкітеру Амано. Він подобається кільком дівчатам. Одна з них – Юно Гасай. Вона – "яндере": найжорстокіший дівчачий типаж аніме. Емоційна, зациклена на об'єкті вподобань. Убиває всіх його конкурентів. У фіналі Юно нападає на коханого з сокирою. З паралельної реальності Амано дають нову Юно Гасай – без психічних травм. Вона менш емоційна, але також сильно закохана.

Типажі в аніме нагадують маски в японському театрі. Персонажі мають різний колір волосся й рухи. З перших кадрів можна зрозуміти, який покажуть характер. Героїні зі світлим або блакитним волоссям – спокійні, неконфліктні – "кудере". Улюблений типаж японців – "цундере". Дів­чина, яка боїться показувати свої почуття, ставиться вороже до головного героя, але має приховану ніжність. Із розвитком сюжету вона відкривається. У "яндере" і "цундере" – яскраве волосся. Головний герой гаремного аніме часто не впевнений у собі. Це перегукується з характером японських підлітків. Вони неініціативні, почуття проявляє дівчина. Якщо "гаремник" дівчачий – головна героїня є непоказною сірою мишкою. За нею впадають кілька красунчиків.

"5 сантиметрів на секунду", 2007 рік

Після закінчення початкової школи закохані Такакі й Акарі змушені розлучитися. Пишуть одне одному листи. При зустрічі зізнаються в почуттях. Разом дивляться на цвітіння сакури. Вже дорослими намагаються влаштувати особисте життя з іншими людьми, але постійно повертаються до спогадів. Одного разу в час цвітіння сакури Такакі бачить Акарі. Вона переходить через залізничну колію. Коли проїжджає потяг, Акарі зникає.

Сакура – символ красивого згасання. Опадання квітів означає цінність миті. Ловлять красу, яка от-от зникне. Для героїв це – мить кохання. Коли вони разом дивляться на сакуру, розуміємо: вже не зустрінуться.

"Хеталія та країни осі", 2009–2011 роки

У серіалі комедійно передали взаємини між європейськими країнами. Росія – за сюжетом, хлопець. Намагається налагодити стосунки з Україною. Вона належить до типажу "мое" – м'яка, трохи незграбна. Мила, без негативних рис. Постійно повторює: "Йди від мене, хлопче, нам не варто бути разом". Налагоджує дружбу з країнами Євросоюзу. Росію переслідує Білорусь – оскаженіла "яндере". Хлопець – РФ, замикається від неї в кімнаті.

"Ворота Штейна", 2011 рік

Герої дізнаються, що за допомогою електронних листів можуть змінювати минуле. Починають згадувати події з попередніх життів. Подорожують у часі. Мандрівниця Судзухе Амане має псеводнім Джон Тайлор. Її прототип – реальний персонаж, анонімний дописувач американських форумів у 2000–2001 роках. Стверджував, що прибув із 2036-го. Став інтернет-мемом.

Один із героїв картини – товстун, який цікавиться лише дівчатами з аніме. Закохався в офіціантку. Коли друзі над ним жартують, відповідає, що вона особлива. Здатен вибачити їй навіть об'ємні форми. Японці називають анімешників "оттаку", висміюють їхню любов до мальованих дівчат з ідеальними формами. Героїнь аніме ніколи не зображують повненькими. У японців культ здорового і спортивного тіла.

"Історії монстрів", 2009–2012 роки

У кожній серії герой зустрічає дівчину з незвичною проблемою. Одна з них знайшла на дорозі мертву кицьку. Поховала її. У дівчину вселився дух тварини. Вона перетворюється на кішку щоразу, коли боїться висловити емоції. Закохується в головного героя, але не може зізнатися. Відкриває в собі ще один прояв – тигра. Після багатьох переживань освідчується.

Вираз "носити на собі кицьку" в японців означає – приховувати емоції.

"Форма голосу", 2016 рік

Із глухої дівчини знущається однокласник, ламає слуховий апарат. Коли вона переїжджає в інше місто, хлопець розуміє, що закоханий у неї.

Цькування – поширене явище в японських школах. Викладачі не борються з ним. Вважають, що це готує дітей до дорослого життя. Країна належить до світових лідерів за суїцидом серед молоді.

"До побачення, нудний викладачу!", 2017 рік

Одна з героїнь комедії – хікікоморі (люди, які закриваються вдома і не контактують з оточуючими. – Країна). Вчитель намагається її переконати повернутися в школу. До цього не можна змушувати, за японськими законами. Викладачі зобов'язані відвідувати вдома дітей-соціопатів.

Образ самого вчителя – трагікомічний. У кожній серії він хоче накласти на себе руки. Стверджує, що світ – це страждання. Його постійно рятують.

Японці вважають, що хікікоморі стають люди, які внаслідок сильного емоційного навантаження психологічно вигоряють.

Зараз ви читаєте новину «12 гравців мають убивати одне одного, щоб стати наступним богом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути