вівторок, 08 квітня 2025 16:54

Зіпсують смак м'яса: які дрова краще не використовувати для смаження шашликів

Зіпсують смак м'яса: які дрова краще не використовувати для смаження шашликів
Найкращі та найгірші породи дров для приготування шашлику: не помиліться з вибором Фото: pinterest

Ароматний, соковитий шашлик залежить не лише від маринаду та м'яса, а й від правильно обраних дров.

Неправильне паливо може зіпсувати смак страви, додати гіркоти або навіть виділяти шкідливі речовини.

Деякі породи деревини горять занадто швидко, димлять або мають різкий запах, що передається м'ясу.

Які дрова не підходять для смаження шашлику

Щоб не зіпсувати смак м'яса і не завдати шкоди здоров'ю, треба уникати таких видів деревини:

З хвойних порід дерева. Такі дрова дають багато важкого диму, який містить смолу і шкідливі речовини. Шашлик, просочений стійким хвойним ароматом, буде не тільки несмачним, але й небезпечним для здоров'я.

З відходів. Трухлява деревина, старі дошки, ящики, поламані меблі не годяться навіть для розпалювання каміна, а шашликом на таких "дровах" можна отруїтися. І гастрономічного задоволення таке м'ясо не принесе, тому що воно просочиться запахом деревної трухи, лаку і фарби.

З отруйних порід дерева. Ймовірність "нарватися" на такі дрова дуже мала, але все ж найпоширеніші отруйні дерева слід знати. Це чорна вільха, самшит, тис, кипарис.

Сирі дрова. Дрова для шашлику повинні бути добре просушені. Інакше вони погано горять, виділяють багато диму і сажі. В результаті навіть найякісніше і добре мариноване м'ясо буде зіпсоване.

Які дрова обрати для шашлику

Хороші дрова повинні добре утримувати жар, не диміти та виділяти приємний аромат при горінні.

За цими параметрами найкраще дерево - це саксаул, який по праву вважається королем для шашлику. У нього дрібнопориста і настільки щільна деревина, що середньої величини гілку неможливо зламати або перерубати сокирою. Деревину саксаулу розбивають, б'ючи об камінь. Дрова з саксаулу довго горять, виділяють багато тепла, надають м'ясу приголомшливий смак. Але це чудо-дерево не росте в наших широтах, і дістати дрова з нього практично неможливо.

Чудовий шашлик виходить при використанні товстої виноградної лози. Вона довго тримає жар, наповнює м'ясо приємним ароматом.

Поліна фруктових дерев - відмінний варіант для шашлику з курки, гуски або качки. Він буде соковитим, з неповторним смаком і ароматом. Найкраще для цієї мети використовувати дрова з вишні, яблуні, груші. Шашлик зі свинини на таких дровах готується всього пів години, з яловичини - 45 хв.

Гарні для шашлику і дубові дрова, які дають хороший, рівний жар. Для аромату до них можна додати кілька вишневих полін або ялинових шишок.

Дрова з бука, глоду, ясена добре горять і тримають жар, але розпалити їх важко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два види м'яса для шашлику, які найкорисніше готувати на відкритому вогні

У магазинах завжди можна купити готове вугілля для шашлику в пакетах. Воно значно економить час, довго і жарко горить. Однак не всім подобається його специфічний запах. Справжні цінителі хорошого шашлику віддають перевагу використанню натуральних дров, з яких отримують вугілля самостійно.

Перед використанням дрова потрібно очистити від кори. Вона швидко горить, виділяє сажу і неприємний запах.

Щоб шашлик не згорів, краще використовувати високі мангали. В іншому випадку жар можна зменшити, розсуваючи вугілля в сторони або оббризкуючи його водою.

Смак шашлику залежить від якості м'яса та складу маринаду. А також від породи деревини, яка використовується для вогню. Значення має і те, як нарізати м'ясо для шашлику. Правильне розташування волокон, оптимальний розмір шматочків дозволяє м'ясу добре прожаритися, зберігши соковитість.

Gazeta.ua розповість, як правильно нарізати м'ясо, щоб шашлик потішив своїм неймовірним ароматом та смаком.

Зараз ви читаєте новину «Зіпсують смак м'яса: які дрова краще не використовувати для смаження шашликів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути