Ексклюзиви
понеділок, 12 березня 2018 16:02

Смачний Піст: рецепти веганських страв від шеф-кухарів

Майже місяць триває Великий піст, який передбачає 40-денне утримання від їжі тваринного походження. Для багатьох людей це можливість не лише тренувати силу волі, а й відкрити для себе багаті смаки вегетаріанських страв. Шеф-кухарі київських веганських ресторанів поділилися кількома пісними рецептами, які і надалі можуть стати улюбленими.

  Людмила Семеха
Людмила Семеха

Овочевий салат із тофу від Людмили Семехи, бренд-шефа ресторанів Gastro Bar N7, Prynada Ukrainian Cafe, HayLoft Ukrainian BBQ та Fiji Lounge Bar.

- Беремо по 30 г кореня селери, моркви, огірка та червоної капусти; по 5 г руколи та арахісу, по 2 г кунжутного, гарбузового та соняшникового насіння. Тофу беремо 50 г на 1 порцію.

Натираємо овочі на корейській терці, капусту дрібно шаткуємо. Викладаємо на тарілку, посипаючи насінням та арахісом.

Тофу паніруємо в кунжутному насінні і обсмажуємо на грилі.

Салат заправляємо тайським соусом (30 г). Готуємо його так: змішуємо кунжутне масло (5 г), трюфельне масло (1 г), соєвий соус (15 г), фреш лимона (5 г) і дрібку часникової спеції.

  Овочевий салат з тофу від Людмили Семехи
Овочевий салат з тофу від Людмили Семехи

Рецептом смачного пісного борщу ділиться шеф-кухар Druzi Café Антон Ядикін.

- Починаємо з простого - готуємо овочевий бульйон на основі моркви, білої цибулі і кореня селери, додаємо трохи базиліку, петрушки, чебрецю, часнику.

Відварюємо червону квасолю і перебиваємо її в блендері. Нарізаємо картоплю кубиком не більше як 1,5 см.

Тепер "складна частина" - натираємо буряк і яблуко, додаємо оцет і цукор. Даємо можливість суміші замаринуватися, а собі - відпочити 10 хв.

Відпочили? Беремо сотейник, закидаємо в нього буряк і рослинне масло. Тушкуємо 30 хв. на середній температурі і обов'язково помішуємо, щоб буряк не пригорів. Далі додаємо овочевий бульйон і тушкуємо, поки хрускіт буряка не буде дуже легким. Потім, коли буряк майже готовий, додаємо томатну пасту і паприку. За необхідності можна додати ще трохи овочевого бульйону і тушкувати до повної готовності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де смачно поїсти у Піст: гід найкращими веганськими закладами Києва

Фінальна стадія - овочевий бульйон доводимо до кипіння, закидаємо картоплю і квасолю. Доводимо картоплю до 2/3 готовності і вводимо морквяно-цибулеву заправку. Даємо бульйону закипіти і кидаємо капусту та буряк. Обов'язково вкінці додаємо ще кріп і буряковий фреш.

Можна додати шматки соєвих стейків і тофу, як на фото.

  Пісний борщу від Антона Ядикіна
Пісний борщу від Антона Ядикіна

Сочевичний суп-пюре від бренд-шефа проекту Vegan City Сергія Бойка.

- На 3 порції беремо 2 цибулини, 200 г червоної сочевиці, 2 морквини, 1 столову ложку томатної пасти. Сіль, перець, кореандр мелений, кокосове масло.

Легенько обсмажуємо порізані цибульку і моркву. Сочевицю промиваємо.
Коли цибулька стане напівпрозорою, додаємо сочевицю. Додаємо 1 ложку томатної пасти. Постійно помішуємо, поки не перемішаємо пасту.

Заливаємо водою (приблизно 1,5 літра), нею можна регулювати густину.
Доводимо до кипіння, щойно закипить - зменшуємо вогонь і чекаємо, поки звариться морква. Сочевиця вариться дуже швидко і 100% звариться швидше за моркву.

Щойно морква зварилася, перебиваємо все блендером, додаючи кокосове масло чи кокосові вершки. Сіль, перець, кореандр - за смаком.

Ще раз перебиваємо блендером в однорідну масу, додаємо сухарі.
Можна витиснути пару краплин лимону в тарілочку супу.

  Сочевичний суп-пюре від Сергія Бойка
Сочевичний суп-пюре від Сергія Бойка
"У рослинній їжі – багато клітковини, яка є корисною для людського організму. - стверджує лікар-генетик Віктор Досенко. - Тож вегани, у раціоні яких більше "зеленої" їжі, отримують більше цих корисних волокон, аніж м'ясоїди. Нестача клітковини у раціоні провокує цілу низку хвороб: це і порушення обмінних процесів, зростання ризиків метаболічних захворювань, цукрового діабету другого типу, розвиток атеросклерозу, порушення лібідо, психічні захворювання тощо".
Академія харчування та дієтології США вважає, що належним чином сплановані вегетаріанські, в тому числі веганська, дієти є здоровими, поживними і можуть забезпечити переваги для здоров'я у профілактиці та лікуванні певних захворювань. Ці дієти підходять для людей на всіх етапах життєвого циклу, в тому числі жінкам під час вагітності і лактації, немовлятам, дітям, підліткам, людям похилого віку, а також спортсменам. Рослинні дієти є більш екологічно стійкими, ніж дієти, багаті на продукти тваринного походження, оскільки вони використовують менше природних ресурсів та пов'язані з набагато меншою шкодою довкіллю
.
Зараз ви читаєте новину «Смачний Піст: рецепти веганських страв від шеф-кухарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути