29-річна Ганна Лепко із Вінниці готує для своєї родини суп потахе.
"Чоловік був три роки на заробітках в Іспанії. Звідти привіз рецепт. Іспанці їдять суп тільки по п'ятницях в Великий піст. Я готую коли хочу, бо дуже він смакує моїй родині".
Для приготування потахе треба нут - турецький горох.
"1/2 кілограма заливаю холодною водою і додаю щіпку солі. Замочую на ніч. Зранку зливаю воду, заливаю свіжою і варю горох 2 години. Після закипання нута роблю малесенький вогонь і постійно знімаю пінку, що утворюється".
Рибу для потахе слід брати пісну.
"В іспанії потахе варять тільки з тріскою, так найсмачніше. Я часом беру мінтай чи хек. 1/2 кілограма свіжої риби ріжу невеличкими шматочками".
Ганна подрібнює ножем пару зубчиків часнику та головку цибулі. Бере сковороду, ставить на вогонь та наливає туди оливкової олії, щоб покрила дно.
"Припускаю цибулю та часник пару хвилин. Викидаю на тарілку. Знов підливаю олії, кидаю великий жмут шпинату. Не ціле листя, а рву руками на середнього розміру шматки. Тушу хвилин п'ять на маленькому вогні".
Жінка перевіряє, чи зварився горох.
"Коли горох вже напівготовий, тверденький ще, кидаю до нього рибу і лавровий лист. Через хвилин десять додаю часник та цибулю, 1 чайну ложечку паприки. За 10 хвилин до закінчення приготування додаю протушкований шпинат".
Коли суп зварився, накриває каструлю кришкою та дає настоятись півгодини.
"Аромат і смак потахе фантастичний. При подачі на стіл в кожну тарілку кладу по половині вареного яйця".
Коментарі