Свято Миколая - ідеальний час створити вдома атмосферу тепла, коли ніхто і нікуди не поспішає. Об'єднати родину може святкова вечеря.
Ось три прості та ефектні рецепти, які зроблять ваш стіл особливим. Обирайте, готуйте й даруйте близьким маленьке кулінарне диво.
Глазурований лосось в мандариновому соку
Інгредієнти:
500 г філе лосося без кісток
2 зубчики часнику, дрібно натерті
2 см шматочок свіжого імбиру, очищеного і дрібно натертого
6 клементинів, 4 з яких очищені від цедри та соку, 2 тонко нарізані
2 ст.л прозорого меду
½ ч. л соєвого соусу зі зниженим вмістом солі
1 бодяну
2 ч.л оливкової олії
10 г свіжого коріандру, зірване листя
5 г свіжої шніт-цибулі, нарізаної
2 зелені цибулини, тонко нарізані
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири рецепти глінтвейну для атмосферних вечорів
Як приготувати
Розігріти духовку до 200°C, вентилятор 180°C. Викласти лосось шкірою вниз на деко, застелене папером для випікання.
Часник, імбир, цедру та сік клементину покласти в каструлю з медом, соєвим соусом і паличкою кориці. Варити на середньому вогні 3-5 хвилин до загустіння й утворення сиропу.
Змастіть лосось олією, розкладіть зверху нарізані клементини, потім полийте мандариновою глазур'ю. Запікайте 12-15 хвилин до повної готовності, але щоб середина залишалася злегка рожевою.
Перекласти на тарілку; полити глазур'ю з дека. Посипати зеленню та зеленою цибулею.
Кіш з солоною бринзою і зеленню
Інгредієнти:
375 г готового пісочного тіста зі зниженим вмістом жиру в упаковці
4 середніх яйця, злегка збиті
175 мл знежиреного молока
150 г замороженого горошку
150 г замороженої квасолі
50 г нарізаної хрінниці сійної або шпинату
4 зелені цибулини, нарізані
15 г свіжого кропу, нарізаного
100 г м'якого козячого сиру, нарізаного кружальцями по 1 см або бринзи
40 г волоських горіхів, грубо подрібнених (за бажанням)
зелений салат, для подачі (за бажанням)
Як приготувати
Розігрійте духовку до 200°C, вентилятор 180°C і поставте 25-сантиметрову форму для тарталеток на деко. Розкатайте тісто так, щоб воно підійшло до форми (вам потрібно буде відрізати 5-10 см шматочок з кінця і притиснути його до довшої сторони прямокутника тіста, щоб створити більш квадратну форму, яка підійде до форми). Змочіть пальцем трохи води або молока, щоб склеїти краї тіста.
Втисніть тісто у форму, залишаючи краї звисати. Застеліть форму папером для випічки, наповніть квасолею або рисом і випікайте 10 хвилин. Вийняти папір і квасолю, підрівняти краї тіста, потім повернути в духовку на 7-8 хвилин, поки тісто не приготується.
Тим часом у великій мисці збиваємо яйця з молоком. Заморожені горошок і квасолю бланшируємо в окропі, потім добре відціджуємо, проціджуємо під холодною водою і знову відціджуємо.
Додайте до яєчної суміші крес-салат (хрінницю сійну) або шпинат, зелену цибулю та кріп. Вилити у форму для випікання, зверху викласти сир і волоські горіхи, якщо використовуєте.
Зменшити духовку до 180°C, вентилятор 160°C і випікати ще 30-35 хвилин до золотистої скоринки та повної готовності. Подавати теплим або кімнатної температури, за бажанням з хрустким зеленим салатом. У холодильнику може зберігатися до 3 днів.
Мандариновий торт без випічки
Інгредієнти:
Савоярді - 10 шт
Маскарпоне - 250 г
Згущене молоко кокосове - 2-3 ст. л
Мандарини - 3 шт для просочування + 1 шт для прикраси
Розмарин за бажанням
Як приготувати
Вичавіть сік із трьох мандаринів. Це буде просочення для печива.Можна перебити блендером і процідити через сито.
Змішайте маскарпоне зі згущеним молоком до ніжного крему.
Кожне савоярді швидко вмочіть в мандариновий сік і викладіть перший шар у форму.
Покрийте шаром крему.
Повторіть шар печива та крему.
Зверху прикрасьте часточками мандарина та розмарином.
Поставте у холодильник мінімум на дві години, щоб торт стабілізувався.
Переглянути цей допис в Instagram
Пісне меню зовсім не означає нудні страви. А соковита сьомга в імбирно-соєвому соусі це чудово доводить. Ароматна, ніжна риба готується швидко й дарує вибух смаків.
Після приготування рибу треба прикрасити дрібно нарізаною зеленою цибулею, перцем чилі та кунжутом.




















Коментарі