пʼятниця, 04 червня 2021 06:30

Створили цілющий сир

4 червня 1070 року з'явилася перша письмова згадка про один із найпопулярніших сирів із пліснявою - Рокфор. Батьківщиною якого є Франція. Виготовляється з молока овець у містечку Руерг, провінції Лаверон, де широко поширено вівчарство.

Автор: pexels-pixabay
 

Як і все геніальне, Рокфор винайшли випадково. За легендою в давнину хлопчик-пастух втік на зустріч із коханою, а овечий сир та хліб на цей час сховав у печері. Знайшов їх набагато пізніше, коли сир покрився блакитною пліснявою. Ризикнувши, пастух спробував - результат перевершив усі очікування.

Проводити подібні експерименти стали все частіше, адже так сир набагато довше зберігався. Відбувалось це ще за 100 років до того, як рокфор став брендом свого часу. Пік популярності даного сиру прийшовся на середину 19 століття.

Рокфору приписували й цілющі властивості. Його використовували пастухи в якості натуральних ліків для загоєння ран, аж до запобігання гангрени та інших запальних процесів. Пізніше сучасна медицина визнала лікувальні властивості сиру Рокфор через присутність у ньому пеніциліну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молоко сприяє довголіттю: цікаві факти про продукт

Справжній Рокфор все ще дозріває в холодних, сирих печерах, які належать усього лише семи сироварним компаніям Франції. Деякі виробники, такі як Societe, перетворилися на багатомільйонні імперії, тоді як інші, наприклад, Yves Combes і Carles, як і раніше мають близько двадцяти співробітників.

Створення Рокфора починається з вирощування грибка Penicillium roqueforti. Виростає він за два місяці сам по собі в ґрунті вапнякових печер на шматочках житнього хліба. Коли хліб покривається пліснявою, шкоринку видаляють, м'якоть висушують і подрібнюють. Спори цвілі додають в щойно сквашене нагріте молоко. Потім відокремлюють сирну масу, розкладають її по формам і солять. Через 8 днів сир поміщають в печеру на дубові полиці і проколюють голками. Проколи потрібні, щоб в сир потрапило повітря, що дозволяє спорам рости і розвиватися. Важлива умова - підтримка високої вологості та низької температури. Ще через декілька тижнів доступ повітря припиняють, сир запаковують у фольгу, де він продовжує далі дозрівати.

Для людського організму більш корисним, ніж молоко та інші молочні продукти є сир. В ньому практично немає лактози, молочного цукру. Містить повноцінний білок, життєво необхідний організму людей.

Зараз ви читаєте новину «Створили цілющий сир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути