вівторок, 01 червня 2021 11:36

Молоко сприяє довголіттю: цікаві факти про продукт

Молоко сприяє довголіттю: цікаві факти про продукт
Під час грози молоко скисає швидше. Фото: Son Tung Tran from Pexels

1 червня 2001 року продовольча та сільськогосподарська організація ООН встановила Всесвітній день молока. Мета - підкреслити важливість цього продукту. Зокрема, відзначити потужний внесок молочного сектору в економічний розвиток держав.

За даними FAO, молочні продукти споживають понад 6 млрд людей у ​​всьому світі. Найпоширенішим є питне молоко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рослинне молоко: дієтологиня розповіла про всі за і проти

В історії людства, яка нараховує понад 300 тис. років, вживання молока є відносно новою звичкою. Ще близько 10 тис. років тому навряд чи хтось пив молоко, а трохи пізніше - лише у виняткових випадках.

Першими, хто почав постійно вживати молочну продукцію, були селяни та скотарі в Західній Європі. Адже вони були народами, які почали жити поруч із домашніми тваринами, зокрема коровами. Сьогодні це звичайна практика в більшості країн світу.

Цікаві факти

- У середині XIX ст. французький мікробіолог Луї Пастер винайшов спосіб очищення молока від шкідливих бактерій – пастеризацію. Ця технологія широко використовується на молокозаводах й сьогодні.

- Під час грози молоко скисає значно швидше.

- У світі переробляють понад 650 млн т молока на рік.

- За статистикою, найбільша кількість молока випивається у Фінляндії.

- Вчені припускають, що молоко, сир і сироватка сприяють довголіттю. Яскравим доказом цього твердження слугує англійський селянин Томас Парр, який прожив до 152 років і вживав лише молочні продукти.

- Молоко - універсальна їжа, джерело корисних нутрієнтів, які легко всмоктуються і не навантажують шлунково-кишковий тракт.

- Виводить токсини з організму. Молоко містить білки лактоглобуліни, які зв'язують і виводять з організму шкідливі речовини.

Молоко має безліч корисних властивостей. Заспокоює нервову систему, покращує роботу шлунку, сприятливо впливає на його слизову оболонку і є ефективним засобом при печії. Користь і шкода цього продукту залежать в основному від того, наскільки добре організм переносить лактозу та деякі білки. Якщо алергії на молоко немає, то при раціональному вживанні принесе користь і зміцнить організм.

Ведуча тревел-шоу Анастасія Івлєєва побувала в місті Пафос, що розташоване на південному заході Кіпру, та подоїла віслюка. Не забула й спробувати його молоко. Каже, що на смак доволі специфічне.

Зараз ви читаєте новину «Молоко сприяє довголіттю: цікаві факти про продукт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути