Рослинне молоко називати молоком недоцільно - так вважає дієтологиня Світлана Фус.
⠀
"Молоко, за визначенням, це продукт молочних залоз ссавців. ⠀
Рослинне ж молоко (таким словом його звично називають) - це не що інше, як напій з води, насіння або горіхів, водна емульсія, наприклад, мигдалю, вівса або рису. І природно, що властивості залежать від рослини, з якої його виготовили, це просто інший продукт. ⠀
А що у нього спільного з молоком?
Тільки рідка консистенція і колір, і то не завжди, і присутність слова "молоко" в назві. ⠀
⠀
Ці рослинні напої підходять людям з непереносимістю лактози або алергією на білок коров'ячого молока. ⠀
⠀
Їх можна вводити в раціон дітей від одного року. Але є виключення - рисове молоко не рекомендується дітям до 4-5 років через можливий вміст миш'яку в рисових висівках, які використовують для приготування продукту. Кількість миш'яку в рисовому молоці безпечний і не шкодить дорослим, але це може бути шкідливо дітям.
⠀
Кожен з рослинних напоїв має свій смак, склад і засвоюваність. У деяких рослинних напоях буде трохи більше якихось певних вітамінів, наприклад, в арахісовій молоці більше вітаміну Е, ніж, скажімо, в соєвому. ⠀
⠀
✔В вівсяному є бета-глюкан, що впливають позитивно на імунітет. Крім того, в рослинне молоко промислового виробництва часто додають кальцій і вітаміни А і Д. ⠀
⠀
✔В соєвому молоці більше рослинного білка. Цим воно близьке до коров'ячого молока. На його основі виробляють також соєві вершки і йогурт. Шукайте соєве молоко без додаткового жиру і доданого цукру. ⠀
⠀
✔Кокосове молоко жирніше і калорійніше за всі види рослинного молока. Такі напої можуть бути присутніми в нашому харчуванні, але важливо розуміти, що вони не замінять корисних властивостей молочних продуктів, в невеликих кількостях повинні бути в здоровому харчуванні кожен день. ⠀
Рослинне молоко легко зробити вдома самостійно, тільки не можна довго зберігати. Його найчастіше додають в каву, використовують для випічки, салатних заправок і гасіння овочів ", - зазначила дієтолог. ⠀
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молоко, яйця, курятина: в які країни продають найбільше українських товарів
Виробники в гонитві за поліпшенням смаку промислового рослинного молока часто додають в нього цукор або інші підсолоджувачі, а також консерванти і загусники. Тому уважно вивчайте склад продукту перед покупкою.
Коментарі