Запах шаурми біля метро став традиційним ароматом столиці. Про це заявив Володимир Зеленський у привітальному пості до Дня Києва.
Така вулична страва дуже затребувана не тільки в Києві, а й увсій Європі. ЇЇ люблять за великі порції та прийнятну ціну. Звичайна шаурма коштує 30-50 грн.
Вперше цю страву приготували в Сирії, де вона виглядала як просто м'ясо, загорнуте в коржик. Потім м'ясо стали маринувати, обсмажувати шматочки і подавати з салатом і соусом. У Європі дізналися про шаурму від мігранта з Туреччини Кадира Нурмана. У Німеччині він відкрив кіоск на залізничному вокзалі для бажаючих швидко перекусити на ходу, де вперше його приготував. Шаурма складалася з листкового м'яса, яке обсмажували на рожні, і салату.
Ця страва стала настільки популярною, що так звані кебаб-кафе з'явилися не тільки в Німеччині, але і по всій Європі. Зараз шаурму можна поїсти як в маленьких кафе, так і в елітних ресторанах.
Шаурма є улюбленим перекусом багатьох. Щоб бути спокійним у її якості, краще приготувати її самому. Пропонуємо 3 рецепти цієї страви.
Шаурма арабська
Інгредієнти:
800 г телятини, філе курчати або індички
лаваш
1 свіжий огірок
1 помідор
Інгредієнти для маринаду:
200 г оцту 5%
1 ч. л. кориці
1 ч. л. паприки
1 ч. л. тертого мускатного горіха
4 зубчики товченого часнику
Інгредієнти для соусу:
1 склянка сметани
2 ст. л. нарізаної зеленої цибулі
2 зубчики часнику
дрібка каррі
1 маринований огірок
Приготування:
М'ясо нарізати на стейки і залишити на ніч у маринаді. Обсмажити їх до напівготовності на сильному вогні в олії до появи золотистої скоринки. Стейки охолодити, нарізати на смужки.
Покласти м'ясо у вогнетривкий посуд, накрити фольгою. Запікати м'ясо 20 хв. у духовці, розігрітій до 180 градусів. Потім фольгу зняти і потримати в духовці ще хвилин 10-15.
Для соус сметану перемішати з товченим часником, зеленою цибулею і порізаним огірком, заправити спеціями і дати настоятися близько півгодини.
Лаваш розрізати навпіл, всередину покласти скибочки свіжого помідора і огірка, на них викласти шматочки м'яса і все полити сметанним соусом.
Шаурма по-європейськи
Інгредієнти:
куряче філе
3 цибулини
3 шт. болгарського перцю
3 помідори
2-3 мариновані огірки
вірменський лаваш (тонкий)
спеції (чорний перець, базилік, хмелі-сунелі) - за смаком
Приготування:
Куряче філе порізати дрібними кубиками й обсмажити на вершковому маслі. Цибулю і перець нарізати дрібно й обсмажити окремо. Потім овочі додати до м'яса і продовжити тушкувати до готовності. Заправити спеціями і сіллю за смаком.
На лист вірменського лаваша укласти посередині нарізані кружальцями помідори, зверху - нарізані мариновані огірки. Потім викласти м'ясо з овочами, все трохи змастити майонезом і загорнути в рулет, загнувши краї.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смачна неділя: топ-5 швидких сніданків для лінивих
Шаурма вегетаріанська
Інгредієнти:
1 цибулина
1 морква
100 г капусти білокачанної
100 г спаржевої квасолі
кетчуп, майонез - за смаком
лаваш вірменський
Приготування:
Цибулю нарізати півкільцями й обсмажити. Моркву натерти на крупній тертці і теж обсмажити. Капусту нашаткувати тонко, додати яблучний оцет, сіль, цукор і спеції.
Спаржеву квасолю порізати на шматочки й обсмажити. Кріп порізати дрібно. Всі інгредієнти змішати.
На лаваш викласти порцію овочевої суміші, заправити кетчупом і майонезом, загорнути лаваш і подавати.
Коментарі