У вересні природа дарує нам безліч сезонних продуктів, які можна використати для приготування смачних та корисних страв.
Осінні овочі та фрукти стануть основою для різноманітних рецептів, що підкреслюють багатство смаку й аромату цього місяця.
Від супів до десертів - ці сім сезонних рецептів допоможуть вам насолодитися осіннім урожаєм на повну.
Пиріг зі сливами та сиром
Що треба:
10–12 сливок, 400 г кисломолочного сиру 9 % жирності, 170 г цукру, 2 жовтки, 20–30 г масла, 2–3 ст.л борошна чи манки, дрібка солі, 1 пласт листкового тіста, кругла форма для випічки.
Як приготувати:
Сливки розрізати навпіл, дістати з них кісточки. У каструлі розтопити масло, додати туди решту цукру та сливки, трішки води. Добре все змішати та готувати сливки кілька хвилин на легкому вогні. Нехай вміст каструлі охолоджується.
Яйця розділити на білки та жовтки. Жовтки перетерти з ⅔ частиною цукру. Сир перетерти до зникнення зернистості, а потім змішати з жовтками, сіллю й борошном.
Форму для випічки треба змастити маслом, власти на дно шар листкового тіста. Зверху висипати сирну масу, розрівняти її рівномірно. Викласти половинки сливки на поверхню та ставити форму в духовку. Випікати 30–35 хвилин за температури 180 градусів.
Коктейль з кавуном та рожевим вином
Що треба:
700 г м'якоті кавуна, пляшка сухого рожевого вина, гілочка м'яти, 300 г льоду, сік половини лимона та 2 ст.л меду.
Як приготувати:
Кавун подрібнити кубиками, змішати його з льодом у кухлі, залити зверху вином. Сік лимона перетерти з медом до однорідності. М'яту розділити на листочки, змішати медом та соком, усе разом додати в кухоль. Ще раз ретельно перемішати напій та розлити його в келихи.
Баклажани із сиром та томатним соусом
Що треба:
100 г томатного соусу, 2-3 гілочки свіжого базиліка, 200 г твердого сиру, 50 г кунжуту, сіль та чорний перець, сушений часник. Також, 3-4 стиглих баклажана і 3-4 ст.л олії.
Як приготувати:
Баклажани нарізати товстими кільцями. Залити їх водою, посолити та залишити настоюватися 10–15 хвилин. Потім, злити солону воду та просушити баклажани. Після цієї процедури вони не будуть гірчити. Потім, вимішати баклажани в олії та суміші спецій: солі, перцю, сушеного часнику.
Базилік розділити на листочки на подрібнити, змішати з томатним соусом. Сир натерти на мілкій тертці. На деко, застелене пергаментним папером, викласти кільця баклажана.
Змастити баклажани томатним соусом, посипати сиром, а поверх сиру - кунжутом та сіллю. Запікати, поки сир не покриється золотистою хрусткою скоринкою.
Фарширований перець із грибами
На 2 великих червоних перці візьміть: 150 г грибів (можна взяти асорті з печериць та лисичок), 250 г готового рису, 1 яйце, 150 г твердого сиру, сіль та перець, сушений часник, олію.
Як приготувати:
Перці розділити навпіл, очистити всередині та змастити олією з двох боків. Гриби дрібно порізати, обсмажити з олією та спеціями на сильному вогні кілька хвилин. Додати гриби до рису, змішати з яйцем та посолити.
На деко, застелене пергаментом, викласти перці. У перці помістити начинку. Посипати зверху дрібно натертим сиром. Запікати 30 хвилин за температури 190 градусів.
Швидка піца з лисичками
Що треба:
150 г лисичок, 100 г фети, 100 г твердого сиру, 50 г шпинату, 20 г волоських горіхів, 2 пласти готового листкового тіста, сіль та олія, чорний перець.
Як приготувати:
Лисички та шпинат помити і просушити. Шпинат подрібнити, твердий сир натерти на тертці. Горіхи порізати ножем, а тісто розморозити.
Застелити деко пергаментом, викласти 1 пласт тіста. Змастити тісто олією, посолити, накрити другим листом. Знову змастити олією. Розподілити по поверхні тіста фету, викласти гриби, насипати шпинат. Потім, насипати тертий сир та горіхи, посолити й поперчити. Випікати за температури 190–200 градусів, орієнтовно 25–30 хвилин.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ідеальні для вечері: ароматні "човники" з баклажанів фарширують томатами та моцарелою
Слойки з гарбузом і бринзою
Треба:
250 г очищеного гарбуза, 200 г бринзи, 2 листки замороженого тіста, сіль та перець, сушений часник, олія, сушені прованські трави.
Як приготувати:
Гарбуз натерти на широкій тертці, бринзу покришити. Змішати їх з олією, сіллю та спеціями.
Листкове тісто порізати на 4 частини кожен шматок. Викласти рівні порції гарбуза з бринзою на кожен шматочок. Сформувати трикутнички, щоби закрити начинку тістом. Викласти на деко, застелене пергаментом, змастити олією та посолити. Випікати 25–30 хвилин за температури 190 градусів.
Восени найкраще збагатити свій раціон овочами, багатими на вітаміни. Це підвищує захисні функції організму. Чим більше вітамінів ви отримаєте, тим менший шанс застудитися чи захворіти.
Внесіть у свій осінній раціон буряк, фенхель, гарбуз, баклажан, журавлину.
Коментарі