неділя, 18 квітня 2021 06:30

Найдорожча піца коштує понад €8 тис. - цікаві факти про страву

Найдорожча піца коштує понад €8 тис. - цікаві факти про страву
Найстарішій піцерії 275 років. Розташована в Неаполі. Фото: pexels-pixabay

18 квітня у світі відзначають день піци. Батьківщиною якої більшість вважають Італію, але це не зовсім так. Одна із версій появи апетитної страви говорить про те, що ідея належить древнім грекам, які стали випікати великі, круглі та плоскі коржі додатково до звичайного хлібу. Для начинки використовували листові овочі, деякі види м'яса і навіть фрукти, зверху посипали спеціями та зеленню.

В Італії коржі, названі "піца" були популярні серед бідняків і продавалися на вулицях і площах. Після ввезення в Європу томатів в 1522 році з'явився прообраз сучасної піци, а сир став її невід'ємною частиною лише в 1889 році завдяки неаполітанському пекареві Рафаелю Еспозіто. Знаменитий шеф-кухар використовував томати, базилік і сир, колір яких створив схожість з італійським прапором. Це змусило саму королеву Маргариту визнати цю страву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашня піца: варіанти найсмачніших начинок

На сьогодні італійська національна страва вважається однієї із найопулярніших у світі. Для приготування використовують дріжджове, прісне тісто. Згідно з класичним рецептом, на 1,8 кілограма борошна потрібно один літр води. Кількість дріжджів залежить від того, скільки часу виділяється на те, щоб тісто підійшло, а також від температури та вологості повітря. Типовими складниками начинки є сир, ковбаски, шинка, гриби, базилік, оливки, риба, птиця тощо.

Цікаві факти про піцу:

- У всьому світі щорічно продають декілька мільярдів піц.

- В Італії можна купити парфуми та косметичні засоби з запахом цієї страви.

- Найстарішій піцерії 275 років. Розташована в Неаполі.

- Найбільшу піцу круглої форми виготовили в Італії – її діаметр перевищував 40 метрів.

- 8 300 євро - рівно стільки коштує найдорожча у світі піца. Готують її в місті Агрополи, що на півдні Італії. Діаметр складає 20 см, а називається вона "Людовик XIII". Така висока ціна зумовлена дороговартісним набором інгредієнтів. Туди входить особливого сорту борошно, червона австралійська сіль Murray River, В начинці використовують ікру тунця, лангуста, омара, і все це заливається коньяком Louis XIII Remy Martin.

Піца "Маргарита" - популярна не лише в Італії, але й далеко за її межами. Готується елементарно, а смакує усім членам родини. Єдиний мінус страва досить калорійна.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожча піца коштує понад €8 тис. - цікаві факти про страву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути