Паска - це обов'язковий атрибут Великодня. Своїм авторським рецептом поділився Олександр Усетенко.
"Паску розпушую ромом. Тоді вона має приємний присмак. Краще таку паску їсти не одразу. Повністю смак розкриває наступного дня, коли "дозріє", - каже кухар.

Інгредієнти:
опара:
400 мл теплої води
20 г дріжджів
25 г цукру
450 г борошна
Тісто:
15 яєчних жовтків
250 г цукру
750 г борошна
10 г дріжджів
500 г цукатів
15 г цедри апельсина
по 750 г світлих і темних родзинок
50 мл рому
5 г солі
15 г ваніліну
300 г вершкового масла
Приготування:
Теплою водою залити пресовані дріжджі. Додати цукор та борошно. Перемішати, накрити серветкою і залишити в теплому місці на 30 хв.
Яєчні жовтки збити з цукром. Коли опара збільшиться вдвічі, додати борошно і дріжджі. Додати цукати, цедру апельсина та родзинки. Налити ром. Посолити, додати ванілін, збиті яйця та розтоплене вершкове масло. Замісити тісто й залишити в теплому місці на годину.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великодній сирник: найпростіші рецепти
"Воно має підходити тричі. Перший раз — опара. Другий — коли змішали всі продукти. Третій — коли вклали тісто у форми для випічки", - каже Олександр Устименко.
Форми застелити пергаментним папером і помастити маслом. Заповнити тістом наполовину, щоб було місце піднятися. Накрити серветками та залишити на годину в теплому місці. Ставить їх в духовку нагріту до 190 градусів. Зменшити до 160 і пекти 300-грамові паски — 1 год, 600-грамові — 1,5 год.
Під час випікання духовку можна відкрити один раз — за півгодини, щоб випічка не "впала". Дістати готову паску, дати охолонути. Вийняти з форми і прикрасити глазур'ю. Для цього збити цукор із білками у пропорції 1:1.
З цих інгредієнтів вийде 7 великих 600-грамових пасок. Можна зробити 14 удвічі менших.
Коментарі