


Взимку в селах, коли роботи менше, традиційно готують деруни. Це ситна, смачна й водночас не дорога українська страва. Приготовлена з грибами чи шкварками подається як святкова. Смажені на олії без яєць їдять у піст. П'ять рецептів дерунів на будь-який випадок розповів столичний кухар Олександр Слободяник.
1. Пісні вегетаріанські деруни без яєць
Інгредієнти:
картопля - 1 кілограм
цибуля - 1 штука. середня
борошно - 3 столові ложки
спеції - сіль перець за смаком
олій - 1 склянка для смаження
Приготування:
Картоплю й цибулю потерти на мілку тертку. Змішати з борошном та спеціями. Смажити в гарячій олії на помірному вогні.
2. Деруни з сиром

Інгредієнти:
картопля - 1 кілограм
сир кисло-молочний- 200 грам
білки яєць - 3 штуки
спеції - сіль на смак
олій - 1 склянка для смаження.
Приготування:
Сир розтерти виделкою, щоб був однорідний. Картоплю стерти ан мілку тертку. Змішати з сиром, злегка збитими білками, сіллю. Посмажити.
3. Святкові деруни з підчеревиною та грибами

Інгредієнти:
картопля - 1 кілограм
цибуля - 2 штуки, великі
яйця - 3 штуки
підчеревина - 200 грам
гриби 300 грам
сметана - пів склянки
борошно - 1 столова ложка
спеції - сіль. Перець чорний мелений за смаком
олія - 1,5 склянки
Приготування:
Картоплю й одну цибулину стерти на мілку тертку. Додати яйця, спеції та борошно. Вимішати й посмажити на олії. Другу цибулину Нарізати півкільцями. Підчеревину накраяти великими шматками. Обсмажити на олії. Додати цибулю й покраяні навпіл печериці. Підсмажити 2-3 хвилини й вилляти сметану. Перемішати й вимкнути вогонь. Деруни скласти в горщик перекладаючи сметаним соусом з грибами та підчеревиною. Стоплений жир також вилляти у страву та тушкувати в духовці 5 хвилин.
4. Деруни з м'ясним фаршем

Інгредієнти:
картопля - 1 кілограм
борошно - 1 столова ложка
яйце -1 штука
м'ясний фарш - 250 грам
цибуля - 1 штука, велика
спеції - сіль, чорний мелений перець за смаком
олій - 1 склянка для смаження
Приготування:
Картоплю потерти на мілку тертку. М'ясо для фаршу та цибулю пропустити через м'ясорубку. Змішати з картоплею й додати яйце, борошно, спеції. Смажити на олії.
5. Деруни з твердим сиром
Інгредієнти:
картопля - 1 кілограм
борошно - 1 столова ложка
яйце - 1 штука
твердий сир - 100 грам
спеції- сіль, чорний мелений перець - за смаком
олій - 1 склянка, для смаження
Приготування:
Картоплю обібрати й стерти на мілку тертку. Сир потерти на крупну. До картоплі додати тертий сир, яйце, спеції, борошно. Все добре вимішати та смажити на олії.
Коментарі