Грибний пиріг - проста та ситна страва, яка по кишені кожному. Готують на дріжджовому чи листковому тісті. Гриби використовують будь-які за смаком. За бажанням додають сир, картоплю чи зелень. Своїм рецептом смачного пирога з лисичками Gazeta.ua поділилася переможниця кулінарного шоу "Майстер Шеф" Світлана Шептуха.
Інгредієнти:
молоко - 300 г
дріжджі - 11 г
цукор - 3 ч. л.
борошно - 500 г
олія - 50 г
цибуля - 2 шт.
гриби лисички - 400 г
тим'ян - за смаком
соєвий соус - 2 ст. л.
картопля - 5 шт.
часник - 1 зубець
вершки 15% - 100 мл
Приготування:
Якщо гриби тривалий час пролежали в морозильній камері - гірчитимуть на смак. Щоб запобігти цьому перед заморозкою їх варто бланшувати - занурити в окріп на кілька секунд, а потім облити крижаною водою. Тоді гриби не встигнуть набратися рідини, як при звичайному відварюванні й не матимуть жодного специфічного смаку.
Для цього пирога підійдуть будь-які гриби, не лише лисички. В молоці кімнатної температури розмішати сухі дріжджі та цукор. Через 15 хвилин, коли суміш почне бродити, влити її в просіяне борошно. Замішати тісто. Майже в кінці додати олію - змастити нею руки та продовжити вимішувати. Накрити рушником, дати підійти в темному і теплому місці.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яйця по-шотландськи: секрети приготування від переможниці "Майстер Шеф"
Очищену картоплю нарізати на крупні шматки. Відварити у підсоленій воді та збити в пюре. Цибулю нарізати та обсмажити на маслі до золотистого кольору. Крупно нарізати гриби та змішати із цибулею. Обсмажити на малому вогні. Додати подрібнений тим'ян, можна взяти будь-які спеції, подрібнений часник, соєвий соус та вершки. Всипати сіль за смаком та змішати. 2/3 тіста розкачати та викласти на низ форми.
Поєднати грибний соус із пюре та викласти начинку на основу. З тіста, яке залишилося сформувати кришку та накрити нею пиріг. Проколоти виделкою, щоб не луснув при випіканні. Готувати в духовці при 180 градусах до тих пір, поки пиріг не набуде золотистого кольору - 15-20 хвилин. Випічку подати охолодженою. Тоді вона стане більш м'якою та ароматною.
Італійський художник Валеріано Фатіка перетворює овочі та фрукти у витвір мистецтва. В його талановитих руках кавуни, гарбузи, картопля, морква, авокадо, сир, трюфелі та навіть крихітні кавові зерна перевтілюються на Ктулху, Джокера, Халка та інших героїв фентезі.
Коментарі