Ранковий чай обов'язково має бути з молоком. Тоді день буде довгим і повним.
"Правильно чай лити в молоко, а не навпаки. Концентрація має бути столова ложка на кружку. Якщо більше — це молоко з чаєм, а не чай з молоком,- каже Сергій Протішевський, 26 років, ідеолог ресторану тайської кухні "Мантра".- У В'єтнамі я бачив, як місцеві п'ють чай з молоком о 6 ранку прямо на вулиці за низькими столиками. Заварюють його в чайнику, а потім ллють в стакан, на дні якого столова ложка згущеного молока. Не розмішують.
Його п'ють вдома, а в обід замовляють чайну церемонію в офіс. Тоді ділові переговори стають вдалими й стильними. Чайна церемонія триває від 1 до 3 годин. Вона починається із посуду й столика. Він дерев'яний. З подвійним дном. В середину стола виливають воду після обливання кип'ятком кружок та чайника. Перед тим, як в нього засипати чай, його передають з рук в руки. Знайомляться. Нюхають, думають про щось приємне. Першу заварку виливають. Пити починають з другої.
"Справжній смак чаю розкривається у третій заварці. Всього роблять 7-12 заварок. Церемонія об'єднує. Її замовляють в офіс для вирішальних бізнес-перемовин. Чайна церемонія — базовий елемент у перемовинах між чоловіками. Цю китайську традицію запозичили японці".
У ресторані Сергій Протішевський радить відвідувачам доливати в чай води. Замовити один чайник й не спішити йти, коли чай скінчиться. Сортовий чай можна залити 5 разів. Тому можна попросити офіціанта, щоб підливав кип'яток.
Коментарі