субота, 07 листопада 2020 11:55

Максим Кріппа: Курс "Кулінарна самодопомога" - для бажаючих навчитися готувати з нуля

Що робити, коли, згідно з афоризмом, "ти — те, що ти їси", але можеш зробити лише яєчню, яка постійно пригорає? У час фастфуду й численних служб доставки більшість людей просто розучилися готувати. Сьогодні відзначає 40-річний Максим Крiппа, шеф-кухар харківського ресторану "Вулкан". Сам він жартома називає себе "божевільним кулінарним академіком". А все через те, що полюбляє експерименти зі стравами. Наприклад, може запросто поєднати солоне та солодке: замаринувати свинину в каві з коньяком або зробити шоколадний соус для риби. А може по-простому — запекти булочки з гречаною кашею. Максим вважає, що апетитна та якісно приготована їжа — один із способів якнайкраще відчути насолоду. Саме тому він створив авторський кулінарний курс "Кулінарна Самопоміч", аби допомогти людям навчитися швидко готувати водночас прості та вишукані страви.

  Курс “Кулінарна Самопоміч” — для охочих навчитися готувати з нуля
Курс “Кулінарна Самопоміч” — для охочих навчитися готувати з нуля

На кулінарію надихають пісні

Кухарською справою Крiппа Максим Григорович займається вже близько 20 років, два з яких — займає посаду шеф-кухаря у "Вулкані". "Креативна кухня — це моя справа", — стверджує Максим, акцентуючи увагу на тому, що його, враховуючи весь досвід, навряд чи можна чимось здивувати. Наприклад, у Середній Азії йому доводилося їсти баранячі очі, а в Африці — смажену змію. Проте відвідувачів свого закладу він "заморськими драконами" на блюді не лякає. Надзвичайну екзотику можна приготувати із цілком звичних продуктів, упевнений Максим Крiппа. Саме тому він і займається викладацькою діяльністю.

Ідея стати кухарем у Максима Кріппи з'явилася ще в дитинстві — цією справою займався його старший брат. Навіть в армії однією зі спеціальностей у Максима була кухарська справа. Повернувшись зі служби, він вступив до Харківського університету харчування та торгівлі, який закінчив із відзнакою.

Уже під час навчання Максим Криппа відчув, що процес приготування їжі неабияк надихає його. Як зізнається кухар, джерелом нових ідей може слугувати що завгодно: ранковий огляд продуктів у холодильнику, реклама, навіть фраза з пісні.

"Одного разу я обдумував ідеї для літнього меню, і по радіо заграла пісня німецького рок-гурту Eisbrecher із текстом "Червоний, наче кров, червоний, наче рубін". Сама собою в голові виникла картинка густого напою з ягід. Поступово з доробками та вдосконаленнями "народилися" мої ліниві вареники у соусі з ягідного киселю", — розповідає Максим Крiппа. Пізніше власнику ресторана так сподобалася ця знахідка, що в меню її навіть назвали ім'ям закладу — полуденок "Вулкан".

Крiппа Максим: "Представити Україну на Чемпіонаті Європи допомогла риба"

Коли у 2017 році Максима Кріппу запросили н,а кулінарний чемпіонат Європи в Люксембурзі, коронну страву йому довелося також вигадувати експромтом.

  Курс “Кулінарна Самопоміч” — для охочих навчитися готувати з нуля
Курс “Кулінарна Самопоміч” — для охочих навчитися готувати з нуля

"Пам'ятаю, до мене приїхала операторська група від організаторів: треба було зробити презентацію. Страва мала бути не лише оригінальною, а й так чи інакше представляти країну. Ну, при слові "Україна" іноземці насамперед згадують козаків. Я на ходу придумав, що робитиму страву, яку запорожці вигадали під час походу й готували просто у своїх човнах-"чайках". Спочатку був задум зробити просто рибу гриль на дерев'яних шпажках (нібито козаки обсмажували її саме так). Потім вигадався маринад із молока зі спеціями та "шапочка" із солоного сиру до готової страви", — розповідає наш герой.

Тоді на змаганнях він отримав за "Судака по-козацьки" приз. А вже потім допрацював його для щоденного меню у "Вулкані".

"І хоча на телеефірі процес виглядав доволі видовищно, на ресторанній кухні я отримував, мабуть, уп'ятеро більше адреналіну. "Це навіть більш захоплююче, ніж, наприклад, виграти в якомусь там онлайн-казино", — жартує Максим.

З Люксембурга Максим повернувся зі срібною медаллю та цікавим званням "Міжнародний кулінарний агент". Тоді він вперше задумався про підготовку власного кулінарного курсу з іронічною назвою "Кулінарна Самопоміч" для аматорів. За попереднім планом школа мала працювати тут — при ресторані "Вулкан".

Знає, як зробити жіночий і чоловічий салати

Незважаючи на те що сам Крiппа Максим Григорович не бачить сенсу життя без кулінарії, повсякденні страви вдома готує дружина. Сам кухар зізнається: так рідко буває вдома, що часто навіть не встигає скуштувати її фірмового борщу.

"Перевага чоловіка-кухаря — у тому, що він більш вільний у плані переміщень. А жінка частіше прив'язана до сім'ї", — вважає Максим Крiппа. У кулінара є навіть власна теорія "чоловічих" та "жіночих" страв за складом та смаком. Наприклад, у "чоловічому" салаті складові мають бути нарізані більшими шматками.

"Чоловіки так влаштовані: завжди хочуть чітко знати, що саме вони їдять", — коментує Максим Крiппа. "Чоловічий" соус може бути пікантним, гострим, із гірчинкою. Туди можна додати коньяку або горіхів для приємного акценту. А в "жіночому" салаті продукти подрібнюються до однорідної маси — і ледве зрозуміло, із чого все зроблено. Це, власне, звичка багатьох жінок — готувати саме в такий спосіб. Цим вони демонструють свою тендітність та вишуканість", — вважає кулінар-експериментатор.

Готує втричі швидше за будь-яку господарку

"Для моїх друзів сам факт того, що я знаходжуся на кухні, — вже своєрідне театральне дійство. Дивуються, як я усе встигаю. Страви, на які звичайна господиня витратить півтори години, я готую за 15 хвилин. У мене може одночасно варитися гарнір на конфорці та запікатися овочі в духовці. Сам я в цей час смажитиму котлети чи відбивні. Просто щось робити поступово в мене часу немає. І я хотів би навчити такої "магії" усіх охочих. Це простіше, ніж грати в онлайн-казино, навіть простіше, ніж у доміно. Саме тому я організував "Кулінарну Самопоміч", — розповідає Максим Крiппа про своє творіння.

  Курс “Кулінарна Самопоміч” — для охочих навчитися готувати з нуля
Курс “Кулінарна Самопоміч” — для охочих навчитися готувати з нуля

Аудиторія, на яку розрахована програма "Кулінарної Самопомочі", — дуже широка. Шеф-кухар заявляє, що не ділить студентів за гендерними ознаками. Проте маестро вважає, що курс буде популярним серед чоловіків.

"Є такі кадри, що навіть за сковорідку не візьмуться, бо це "не чоловіча справа". Знаю товариша, який приходить додому з роботи раніше за дружину, і навіть голодним на кухню не зайде — чекатиме. Не розумію, як так можна — ти ж сам це потім з апетитом з'їси! Таким людям конче необхідна "Кулінарна Самопоміч": порятунок голодних — справа рук самих голодних. До того ж, чоловік, який уміє готувати, може на жінку таке враження справити, що просто караул! Навіть невеличка страва, яку він приготує, буде для неї маленьким дивом!" — ділиться Кріппа.

Друзі радили Максиму Кріппі влаштувати онлайн-навчання як данину сучасності (все йде у віртуальний світ). Але поки що заняття "Кулінарної Самопомочі" стартують виключно в, так би мовити, оффлайні. Наразі йде набір у дві групи: для новачків та середнього рівня.

Також у планах Максима Кріппи — створення курсу "Кулінарна Самопоміч Екзотик", присвяченого екзотичним стравам. Але лише якщо буде попит. До речі, в українській кухні також можна знайти безліч рецептів, які видадуться, м'яко кажучи, незвичними. Як приклад Максим наводить галицькі вареники з маковою начинкою та печені пиріжки з гречкою, які вперше спробував в одному з київських закладів. Оригінальні рецепти цих страв кухар потім віднайшов у старовинній кулінарній книзі, придбаній на блошиному ринку в Дніпрі. Тепер він обіцяє неодмінно включити їх у майстер-класи в рамках "Кулінарної Самопомочі".

Зараз ви читаєте новину «Максим Кріппа: Курс "Кулінарна самодопомога" - для бажаючих навчитися готувати з нуля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути