На Маковія прийнято готувати макову випічку. Оригінальний і легкий рецепт шуликів. Це тонкі коржики политі солодкою маковою заливкою. Але з часом традиції забуваються і шулики вже не так часто зустрічаються на святковому столі.
Інгредієнти:
Яйце - 1 шт.
Мед - 4 ст. л.
Мак - 4 ст. л.
Масло вершкове - 50 г
Сода - 0,5 ч. л.
Молоко - 100 мл
Борошно - 260 г
Вода - 100 мл
Приготування:
Мак залити окропом на 30 хв. За цей час він стане м'якше і збільшиться. Воду злити через дрібне сито.
Яйце збити з 1 ст. л. меду. Додати 1 ст. л. запареного маку і перемішати. Налити розтоплене і охолоджене вершкове масло, перемішати.
Додати соду і перемішати. Влити молоко і просіяти борошно, замісити тісто.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маковий пиріг доповнюють персиками
Готове тісто має бути в міру тугим, що не липнути до рук. Розкачати його товщиною 3-5 мм і перекласти його на деко з пергаментним папером.
Порізати на квадратики. Випікати корж в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 15 хв.
Для заливки розтерти мак до появи макового молочка. Якщо немає макогона, то кілька разів пропустити через м'ясорубку з дрібною насадкою.
Додати мед і знову добре розтерти. Додати окріп, перемішати - заливка готова
Готовий корж гарячим поламати по надрізах. Скласти в миску і полити макової заливкою. Дати просочитися 20 хв.
14 серпня у народі святкують Медовий або Перший Спас - Маковія. Це перше з трьох літніх свят, яке відзначають на честь Спасителя.
Свято Маковія - це поєднання двох світів, тобто народних українських традицій та християнських легенд. Українці відзначають три Спаса в серпні - це місяць нового врожаю та щедрості природи. У серпні збирають свіжий мед, саме до Першого Спаса, достигає багато овочів та фруктів, збирають врожай горіхів. Найголовніше, що збирають мак, звідки й назва Маковій.
Коментарі