"Нещодавно відкрила для таку смакоту як кукурудзяна каша, - розповідає киянка Олена Грабовець. - Я пробувала банош у Карпатах, коли там відпочивала. Навіть під керівництвом господині колиби його сама варила. Там треба було у киплячу сметану сипати кукурудзяне борошно і варити. Спробувала дома спершу на молоці, потім на воді робити так кашу. Виходить теж смачно. Але треба не відходити від плити, постійно помішувати, щоб каша не пригоріла".
Жінка знайшла рецепт, за яким тепер готує кашу у горщиках.
"Стояння біля плити вона не потребує. Треба 1,5 склянки кукурудзяної промитої крупи замочити у 3 склянках води, залишити на ніч. Уранці воду злити, додати шматочок вершкового масла, грам на 100, можна менше. Додати одне яйце, стерти на тертку грамів 100-150 твердого сиру і теж вкинути до суміші. Вкинути сіль і підсмажені з цибулею гриби. Я брала заморожені опеньки, які назбирала восени. В принципі, годяться будь-які гриби, навіть шампіньйони. Насмажила я їх цілу сковорідку", - розповідає.
Жінка розмішує суміш і накладає у змазані маслом горщики. Ставить на годину в розігріту духовку.
"Десь через півгодини я дивлюся, чи каша не суха. Можу додати трохи води, щоб на палець покривала її".
Перед подачею на стіл Олена поливає кашу сметаною і подає із зеленню.
"Навіть донька каже, що смачно, а вона грибів не переносить. До речі, кукурудза - єдина рослина, у якій є золото".
Коментарі