Обов'язковим елементом андріївських вечорниць є калита. Ця медова здоба символізує сонце, а мак та горіхи - добробут. "Її високо підвішують на червоній стрічці, щоб хлопці проявили свою спритність і кмітливість у грі "кусання Калити", - каже житомирянка Ірина Мартинчук, 42 роки. - Вибирають на вечорницях Пана Калитянського, який, смикаючи за стрічку, опускає і піднімає калач. Вважається, що парубок, що вкусив калиту - пізнав світ і тепер може одружитися".
Інгредієнти:
Борошно - 3 склянки
Масло вершкове - 50 г
Ванілін - 1 пакетик
Молоко - 1 склянка
Цукор - 3 ст. л.
Сіль - 0,5 ч. л.
Яйце - 1 шт.
Дріжджі пресовані - 15г
Мак - 0,5 склянки (перетертий з цукром)
Мед - 2 ст. л.
Цукерки (з варенням) - 200 г.
Приготування:
Починає з приготування дріжджового тіста. Розводить у теплому молоці дріжджі, цукор, сіль і ванілін.
Після цього додає в суміш яйце і розтоплене вершкове масло (всього грамів 30, решта потім знадобиться).
Поступово просіває борошно, замішує тісто. Накриває його рушником і ставить підходити в тепле місце.
Через 30 хвилин тісто підходить.Замішує, формує круглий калач. Посередині склянкою робить дірку, а по краях ножем вирізає зубчики.
Деко для випічки мастить олією. Викладає в нього калач з тіста.
Поколює виделкою. Розрізає на двоє цукерки і начинає ними тісто. Зверху мастить медом та жовтком.
Ставить у розігріту до 180 градусів духовку. Запікати 40 хвилин до рум'яної скоринки.
Виймає з дека калиту та накриває її рушником на 20 хвилин. Завдяки цьому вона стане м'якою в середині та хрусткою зовні.
Коментарі