На просторах інтернету сотні варіантів, як приготувати сливовий соус. Кожен із яких оригінальний по-своєму. Єдине, що поєднує більшість рецептів - характерний кисло-гостро-солодким смак і фруктовий аромат. Сливовий соус - чудово смакує з м'ясом, овочами, рибою і пастою. До того ж він яскравий, ароматний та натуральний. Одним із найпопулярніших, безсумнівно, є грузинський Ткемалі.
Інгредієнти:
слива - 1 кг
кріп - 20 г
петрушка - 20 г
часник - 1 головка
хмелі-сунелі - 2 ч. л.
м'ята сушена - 1 ст. л.
перець чилі - 0,25 ч. л.
цукор - 2 ст. л.
сіль - 1,5 ч. л.
Приготування:
Сливи нарізати шматочками та тушкувати до м'якості. Перекласти із каструлі в сито та перетерти до однорідної маси. Додати дрібно нарізаний часник, зелень, сіль, цукор, перець, хмелі-сунелі та м'яту. Проварити 5-7 хвилин. Зберігати у холодному місці.
Сливовий соус із корицею
Інгредієнти:
слива - 450 г
цукор - 180 г
яблучний оцт - 120 мл
кориця - 1 паличка
аніс - 2 зірочки
Приготування:
Очищені сливи нарізати дрібними шматочками. Викласти на сковороду, додати цукор, оцет, корицю і аніс. Довести на середньому вогні до кипіння. Тушкувати, помішуючи, близько 20-30 хвилин на маленькому вогні, поки цукор не розтане, а соус не загусне.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каре з телятини подають під малиново-винним соусом
Охолоджений соус тримати в холодильнику.
Гострий соус з перцем
Інгредієнти:
сливи - 250 г
перець дунганський гострий - 100 г
перець зелений гострий - 2 шт.
імбир сухий - 1 ч.л.
сіль - 0,5 ч.л.
лимонний сік - 1 ст.л.
цибуля - 1 шт.
часник - 2 зубчики
олія - 50 мл
цукор - 1 ст.л.
соєвий соус - 50 мл
Приготування:
Нарізати перець великими шматками та перемолоти у блендері разом із цибулею, сливами й часником. Додати олію та соєвий соус. Вилити вміст чаші блендера в каструлю, додати імбир. Всипати цукор і сіль. Соус проварити на малому вогні 15 хвилин, постійно помішуючи. Щойно він стане густішати, то почне "стріляти" влити лимонний сік і проварити ще хвилину. Гарячий соус розлити по банках та герметично закрити.
Влітку з помідорів можна зробити універсальний домашній соус. Він замінить магазинні заправки, які використовують для приготування піци, пасти, гарнірів, м'ясних страв.
Коментарі