Ексклюзиви
середа, 05 листопада 2025 13:23

Ідеальна осіння закуска до столу: три рецепти маринованої капусти, які захочете готувати щороку

Восени - найкраща пора для домашніх заготовок. Маринована капуста в цей список входить обов'язково.

Хрумка, ароматна, з легкою кислинкою стане ідеальною закускою до будь-якої страви.

Цього сезону спробуйте три різні варіанти маринування. Ними ділиться Gazeta.ua. Ці рецепти захочете повторювати щороку. Тому зберігайте і готуйте.

Маринована капуста з виноградом

Автор: weukraine
  Маринована капуста з виноградом: рецепт
Маринована капуста з виноградом: рецепт

Інгредієнти

капуста - 1 кг,

виноград (бажано без кісточок) - 200-300 г,

морква - 2 невеличкі штучки,

часник - 3-4 зубчики,

вода - 1 л,

цукор - 2 ст. л.,

сіль - 1 ст. л,

оцет (9%) - 100 мл,

чорний перець - 5-6 горошин,

лавровий лист

Як приготувати

Нашаткуйте або поріжте капусту великими шматками.

Моркву натріть на великій тертці або наріжте овоч скибочками.

Виноград ретельно промийте, відокремте від гілочок.

Укладіть капусту, моркву, виноград і нарізаний часник шарами в банку.

Приготуйте маринад: доведіть до кипіння воду з сіллю, цукром, спеціями, наприкінці додайте оцет.

Залийте все гарячим маринадом і накрийте кришкою. Охолодіть і залиште в холодильнику на 2-3 дні.

Рожева капуста

Інгредієнти:

Білокачанна капуста - 2 кг

Буряк - 2 шт

Морква - 1 шт

Для розсолу (на 1 літр, мені знадобилось 1,5 л.)

Вода - 1 л

Сіль - 2 ст. ложки

Цукор - 60 г

Олія - 100 мл

Оцет 9% - 100 мл

Перець чорний горошком - 6-8 шт

Перець духмяний - 3 шт

Лавровий лист - 2-3 шт

Приготування

Капусту ріжемо великими шматками.

Буряк і моркву - соломкою кружечками як захочеться.

У контейнер викладаємо все шарами.

В каструлі змішуємо воду, сіль, цукор, спеції та олію.

Доводимо до кипіння, варимо 3 хвилини, потім додаємо оцет.

Заливаємо капусту гарячим розсолом.

Даємо охолонути до кімнатної температури й ставимо у холодильник на 2 дні.

Маринована пелюстка

Знадобиться ( на 3-л тару)

капуста - 1, 5 кг

морква - 1 шт

буряк - 2 шт

вода - 1,5л

цукор - 6 ст.л

сіль - 3 ст.л

олія - 150 мл

оцет яблучний - 150 мл

приправа - 2 ст .л ( без гірки) (для малосольних огірків)

за бажанням часник, гострий перець

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли сікти капусту у листопаді 2025: не пропустіть найсприятливіші дні

Як приготувати

Капусту наріжте квадратними шматочками, буряк і моркву - натріть соломкою( або наріжте слайсами)

Викладайте в тару шарами капусту, моркву, буряк, доки не закінчаться овочі.

Для маринаду в сотейнику з'єднайте цукор, сіль, приправу , влийте воду, олію і яблучний оцет та доведіть до кипіння.

Залийте овочі маринадом. Зверху накрийте тарілкою та покладіть невеликий вантаж. Залишити капусту за кімнатної температури на 6-8 год. На ніч поставити у холодильник. Ємність накрити кришкою або перекласти капусту в банку і закрити.

Квашена капуста - це не просто закуска до картоплі чи борщу, а справжній вітамінний скарб на зиму.

Вона зміцнює імунітет, покращує травлення й додає бадьорості у холодну пору. Але щоб зберегти максимум користі та отримати хрустку, ароматну капусту, важливо знати кілька тонкощів - від вибору сорту до правильного співвідношення солі. Головне правило: на 1 кг капусти потрібно завжди брати 20 г солі (≈ 2% від ваги капусти).

Зараз ви читаєте новину «Ідеальна осіння закуска до столу: три рецепти маринованої капусти, які захочете готувати щороку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути