неділя, 21 березня 2021 18:47

Експерт назвала вина, які можна зберігати довго

Експерт назвала вина, які можна зберігати довго
Назвали сорти вина, які підходять для тривалого зберігання. Фото: unsplash

Зберігання вина - це справжня наука. Окрім особливих умов, в яких пляшки чекатимуть на відкорковуваня, треба враховувати особливості сорту. Адже не кожне вино підходить для тривалого зберігання.

Про це 24 канал пише з посиланням на британську колумністку та винного критика Дженсіс Робінсон.

Найкраще пити вино одразу після релізу. Або, принаймні, потягом кілької місяців. Бо з часом натуральний виноградний напій втрачає смак та аромат. Для тривалого зберігання, на думку пані Робінсон, підходить лише 10% червоних та 5% білих вин. Такі напої здатні покращити смакові характеристики після 5 років зберігання. Якщо певні сорти вина зберігати за правильних умов, їх смак стане більш витонченими та "зрілими".

Основні умови для зберігання вина: темрява, температура 10-15°С, вологість повітря 60-80%, повний спокій. Пляшки з силиконовим чи гвинтовими пробками можна зберігати у будь-якому положенні. Але якщо пробка з натурального корку, то вино має її торкатися, тому оптимальне положення - горизональне.

Справжніх "довгожителів" – серед вин значно менше. Таких, що будуть розвиватися за час зберігання протягом 10 років і більше, лише 1% від загальної кількості.

Потенціал зберігання в кожного вина залежить від багатьох чинників: регіону, технології виробництва, сорту винограду, кислотності, вмісту цукру та алкоголю і кількості танінів. При вдалому поєднання усіх факторів вино "житиме" упродовж багатьох років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли вино, якому 6 тис. років

Якщо думати про придбання напою для тривалого зберігання, краще звернути увагу на червоні вина.

Пані Робінсон наводить сорти вина та тривалість їх корисного зберігання:

Мерло – від 2 до 10 років,
Примітиво – від 3 до 10 років,
Барбера – від 4 до 10 років,
Альяніко – від 4 до 15 років,
Сагрантіно – від 4 до 15 років,
Сіра – від 4 до 16 років,
Санджовезе – від 3 до 20 років,
Неббіоло – від 4 до 20 років,
Каберне Совіньйон – від 4 до 20 років.

Білі вина краще смакувати, коли вони молоді. Але деякі сорти годяться для зберігання:

Семільйон – від 2 до 10 років,
Шардоне – від 2 до 20 років,
Ґевюрцтрамінер – від 4 до 10 років,
Рислінг – від 2 до 30 років,
Шенен Блан – від 4 до 30 років.

Сучасне французьке вино ідентичне тому, яке пили давні римляни. До цього висновку вчені дійшли після дослідження виноградних кісточок на давньоримській виноробні. Найближчим виявилося вино сортів Піно Нуар і Сіра.
ДНК стародавніх виноградних кісточок показує, що виноградна лоза місцевого врожаю безперервно культивується у Франції протягом 900 років. Римляни вирощували його на своїх виноградниках 2000 років тому.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвала вина, які можна зберігати довго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути