
Зберігання вина - це справжня наука. Окрім особливих умов, в яких пляшки чекатимуть на відкорковуваня, треба враховувати особливості сорту. Адже не кожне вино підходить для тривалого зберігання.
Про це 24 канал пише з посиланням на британську колумністку та винного критика Дженсіс Робінсон.
Найкраще пити вино одразу після релізу. Або, принаймні, потягом кілької місяців. Бо з часом натуральний виноградний напій втрачає смак та аромат. Для тривалого зберігання, на думку пані Робінсон, підходить лише 10% червоних та 5% білих вин. Такі напої здатні покращити смакові характеристики після 5 років зберігання. Якщо певні сорти вина зберігати за правильних умов, їх смак стане більш витонченими та "зрілими".
Основні умови для зберігання вина: темрява, температура 10-15°С, вологість повітря 60-80%, повний спокій. Пляшки з силиконовим чи гвинтовими пробками можна зберігати у будь-якому положенні. Але якщо пробка з натурального корку, то вино має її торкатися, тому оптимальне положення - горизональне.
Справжніх "довгожителів" – серед вин значно менше. Таких, що будуть розвиватися за час зберігання протягом 10 років і більше, лише 1% від загальної кількості.
Потенціал зберігання в кожного вина залежить від багатьох чинників: регіону, технології виробництва, сорту винограду, кислотності, вмісту цукру та алкоголю і кількості танінів. При вдалому поєднання усіх факторів вино "житиме" упродовж багатьох років.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли вино, якому 6 тис. років
Якщо думати про придбання напою для тривалого зберігання, краще звернути увагу на червоні вина.
Пані Робінсон наводить сорти вина та тривалість їх корисного зберігання:
Мерло – від 2 до 10 років,
Примітиво – від 3 до 10 років,
Барбера – від 4 до 10 років,
Альяніко – від 4 до 15 років,
Сагрантіно – від 4 до 15 років,
Сіра – від 4 до 16 років,
Санджовезе – від 3 до 20 років,
Неббіоло – від 4 до 20 років,
Каберне Совіньйон – від 4 до 20 років.
Білі вина краще смакувати, коли вони молоді. Але деякі сорти годяться для зберігання:
Семільйон – від 2 до 10 років,
Шардоне – від 2 до 20 років,
Ґевюрцтрамінер – від 4 до 10 років,
Рислінг – від 2 до 30 років,
Шенен Блан – від 4 до 30 років.
Сучасне французьке вино ідентичне тому, яке пили давні римляни. До цього висновку вчені дійшли після дослідження виноградних кісточок на давньоримській виноробні. Найближчим виявилося вино сортів Піно Нуар і Сіра.
ДНК стародавніх виноградних кісточок показує, що виноградна лоза місцевого врожаю безперервно культивується у Франції протягом 900 років. Римляни вирощували його на своїх виноградниках 2000 років тому.
Коментарі