




Аби виготовити в автоклаві м'ясні, рибні чи комбіновані з овочами консерви знадобиться день. Найбільше часу займає підготовка продуктів.
"Маю автоклав на 20 півлітрових банок. Закриваю тушонку з свинини, птиці та риби. Курятину, гусятину та качки закриваю з кістками. Вони розмлівають настільки, що можна і їсти, - каже 45-річний Дмитро Дзигаленко із села Сосонка Вінницького району. - М'ясо треба брати не морожене, а свіже. Не вимочую, бо втратиться смак і стане сухим. Хоча знайомі заливають м'ясо на 2-3 години і викладають на рушник. Мовляв, кров швидко засмердить м'ясо і стане червоним в банці.
Чоловік ріже курятину та качатину на невеличкі шматки. Солить на смак, мелений перець не додає. В кожну літрову банку кидає по чотири горошини і по два лаврових листки. Тоді вже напихаэ м'ясом і додає два кусочки сала в кожну банку.
"Сіль можна кидати окремо в кожну банку з розрахунку — по дві неповні десертні ложки без гірки. Але краще перемішувати у великій тарі усе зразу, бо сіль потім не уся тане і залишається на верху банки", - пояснює господар.
Окремо закриває гарніри. Вибирає горох, квасолю, перлову та гречану крупу.
"Гречку обдаю окропом і заливаю холодним бульйоном з свинячої ніжки. Тоді вона стає сипка. До верха має залишатися півтора сантиметра. Інакше кришку видує, - говорить. - Квасолю готую по іншому. За день її намочую, щоб набухла. Потім на дві третини кидаю в банку. Додаю по столовій ложці рафінованого масла і смаженої цибулі, щіпку червоної меленої перчиці. Квасоля буде трохи пощипувати, але ніжна на смак. На літрову банку кидаю дві чайні ложки солі. Заливаю води по горловину. Якщо треба квасолю до борщу, то додаю ложку томату".
За три години перед приготуванням чисті банки без тріщин і надщерблень протирає содою, споліскує теплою водою і висушує.
"Як тільки інфекція попадає в банку, зірве і від неї можуть позриватись майже всі банки. Тому й тушонку треба робити удвох: один банки заповнює, другий закатує кришками, перевіряє чи вони не провертаються. Ставлю в автоклав одна на одну і заливаю водою. Автоклав накачую до 1,8 атмосфер. Чекаю 15 хвилин і перевіряю чи не падає тиск. Ставлю гріти на газ. Поступово стрілка буде підніматися до п'яти атмосфер аби кістки розімліли. Але не більше, бо в банках все згорить, - зауважує чоловік. - Автоклаву даю охолонути на 12 годин. Кладу в погріб за два тижні. Зберігається тушонка три-чотири роки".
Коментарі