Мистецтво кулінарів з Чехії відоме всім європейцям. Вони звикли експериментувати зі смаками, створювати щось нове. Прага вважається гастрономічною столицею Європи. Ще в середньовічні часи тут підносилася особлива культура застілля, яка збереглася і до наших днів.
Чеська національна кухня багато в чому схожа на українську і білоруську, де у великій пошані страви з картоплі.
Також багато закусок до пива. Там його є близько 500 видів. Культ пива - це невід'ємна частина чеської традиції. Ритуалом є не лише його виробництво, але і спосіб подачі та пиття. До нього подають утопенці - шпикачки так назвали, бо їх ніби топлять у маринаді.
Чеські кулінари славляться подачею супів, адже подають вони не лише у звичайних тарілках, а й у хлібних горщиках, так званих сухарях.
Брамборачка

Інгредієнти:
картопля - 600 г
білі гриби - 400 г
цибуля - 250 г
масло вершкове - 50 г
борошно - 2 ст. л.
часник - 2 зубці
вершки 20% - 200 мл
майоран - 1 ч. л.
кмин - 1/2 ч. л.
курячий бульйон або вода - 1,3 л.
Приготування:
Цибулю нарізати кубиками. У казанку розтопити вершкове масло, додати цибулю і смажити 8-10 хв. до прозорого стану. Додати сушений майоран і кмин, який попередньо слід перетерти у ступці. Усе смажити ще 2 хв.
До цибулі додати борошно і, весь час помішуючи, смажити 3 хв. до золотистого кольору. Залити цибулю гарячим бульйоном чи водою, ретельно перемішати й довести до кипіння. Додати картоплю, порізану невеликими кубиками, і варити 5 хв.
Покласти гриби, посолити, поперчити за смаком, варити 20 хв. Вичавити часник і додати вершки. За потреби суп досолити, довести до кипіння, відставити з вогню і дати настоятися.
Утопенці

Інгредієнти:
Шпикачки (сардельки) - 800 г
Огірки мариновані - 3 шт.
Перець червоний гострий - 1 шт.
Часник - 1 головка
Цибуля - 3 шт.
Банку 720 г - 2 шт.
Для маринаду:
Оцет білий винний - 150 г
Вода - 500 г
Олія - 2 ст.л.
Сіль - 2 ст.л.
Цукор - 0,5-1 ст.л.
Лавровий лист - 2 шт.
Гвоздика - 1 шт.
Перець запашний - 2-3 шт.
Перець горошком - 15 шт.
Приготування:
Часник нарізати пластинками, гострий перець і мариновані огірки - колами.
Сардельки надрізати з одного боку і помастити всередині гірчицею або хріном. Вкласти в кожен надріз кружечок огірка, гострого перцю і часнику. Нарізати кільцями цибулю, викласти на дно банки.
Приготувати маринад. Закип'ятити воду, додати винний оцет, перець горошком і запашний, гвоздику, лавр, сіль і цукор. Коли маринад закипить, влити 2 ст.л. олії, розчинити повністю сіль і цукор, вимкнути плиту, трохи остудити.
Викласти шпикачки в банку, перекладаючи їх шарами цибулі, викласти залишилися огірки, гострий перець і часник.
Залити теплим маринадом, закрити кришкою. Залишити до охолодження і поставити в холодильник маринуватися. За 10 днів ароматні утопенціпо-чеськи готові. Подавати з картоплею, вареними яйцями й пивом.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати на Яблучний Спас: три легкі святкові рецепти
Судак по-чеськи

Інгредієнти:
2 судаки
5 картоплин
1 цукіні
1/4 голівки цвітної капусти
2 морквини
сік 1/2 лимону
1 ч. л. гранульованого часнику
Для соусу:
200 мл натурального йогурту
2 гілки петрушки
2 гілки кропу
1 зубець часнику
1 ст. л. лимонного соку.
Приготування:
У рибині зробити по три поперечні розрізи з кожного боку. Посолити до смаку, скропити оливковою олією та лимонним соком. Залишити так на 15 хв.
Картоплю в каструлі залити доверху водою. Довести до кипіння, варити 2 хв. і відцідити. Картоплю та овочі викласти в деко і полити олією. Посолити до смаку та посипати гранульованим часником. Поміж овочів викласти судака і пекти 20 хв.
Тим часом приготувати соус на основі йогурту. Усі інгредієнти для соусу помістити в чашу блендера й збити до однорідності. Рибу полити йогуртом і подати на стіл без шкірки.
CulinaryPlating - спільнота, в якій професійні кухарі та аматори публікують страви неймовірної краси. Ці кулінари здатні перетворити банальну їжу в справжній витвір мистецтва. Їх страви виглядають розкішно та стримано водночас.
Коментарі