Піде – це відома турецька національна страва: щось середнє між піцою і пиріжком. Також зовні піде нагадує грузинську страву хачапурі. В Україні її теж готують дуже часто, проте інколи плутають із грузинською стравою.
За формою страва піде – це човник із м'ясним фаршем, овочевою чи будь-якою іншою начинкою. Зазвичай у страву кладуть мінімум тіста і максимум начинки. До речі, зелені у піде також зазвичай багато. У страву можна класти щоразу різні начинки, експериментуючи зі складниками.
В Туреччині піде готують по-різному: із м'ясом, сиром сулугуні, помідорами, перцем, цибулею або – лише вегетаріанську страву. Смак піде ніжний і вишуканий, а продукти у страві – дуже поживні.
Страву можна приготувати дуже швидко. Головне – щоб було тісто і всі інші складники. Пропонуємо приготувати піде з м'ясом – ароматну і поживну страву.
Піде з м'ясним фаршем:
Інгредієнти:
Тісто для хачапурі – 200 грамів
Борошно для посипки – 20 грамів
Для начинки:
Фарш м'ясний (бажано яловичина) – 150 грамів
Начинка овочева для піде – 80 грамів
Мікс сирів – сулугуні та бринза – 50 грамів
Масло вершкове топлене для змазки готового піде – 10 грамів
Вихід: 1 порція – 400 грамів. Для двох порцій – подвоїти вагу складників.
Приготування:
Тісто для хачапурі розкатати у овальний корж. Він має бути 30 сантиметрів в довжину і 15 сантиметрів в ширину.
Розігріти сковорідку, додати трохи олії. Підсмажити на ній фарш протягом 8-10 хвилин, періодично перемішуючи. Наприкінці смаження додати сіль та спеції за смаком. Викласти фарш у окрему посудину.
Увімкнути духовку на позначці 190 градусів.
Викласти розкатане тісто для піде на деко. На тісто посередині покласти м'ясну начинку. Після цього другим шаром – овочеву. Натерти на крупній терці сир – бринзу і сулугуні. Загорнути тісто з усіх боків так, як показано на фото (за зразком хачапурі).
Запекти страву до золотавого кольору і до готовності. При температурі 190 градусів часу на запікання піде 6-8 хвилин.
Готову піде дістати і змазати топленим вершковим маслом. Подавати на стіл у окремій тарілці.
Коментарі