Куліш, відома усім українцям страва, має безліч варіацій. Але основа лишається незмінною ще з часів розквіту козаччини. В основі куліша - пшоняні крупи. Завдяки простому рецепту та традиції готувати її на відкритому повітрі у казанах, страву зараз також називають польовою кашею. Дехто пояснює походження такої назви також і тому, що готували куліш здебільшого на жнивах у полі чи в лузі на сінокосі.
Готують куліш в Україні у піст, у м'ясоїд. І в будні, і на свята. НА відкритому повітрі — під час міських свят чи пікніків ретельно промите пшоно засипають у казан з киплячою водою. Коли крупа розварюється, має утворитися густа юшка. Готова страва виглядає як щось середнє між юшкою і кашею. Раніше готовий куліш заправляли "засічкою": дрібно порізаним салом, тобто шкварками. Додавали одну покришену цибулину, часник, зелень петрушки. Всі складники з'єднували разом, час від часу перекидаючи, щоб вийшла суцільна маса. Тоді продукти поступово вводили у зварену в казані юшку. Одразу вимикали вогонь і давали страві трохи потомитися.
Пропонуємо приготувати два найбільш поширених види куліша — пшоняний та грибний.

Куліш пшоняний
Інгредієнти:
- пшоно – 300 грамів
- сало шпик — 70 грамів
- ріпчаста цибуля — 1 середня або дві маленьких
- сіль, чорний мелений перець та спеції — за смаком
- зелень для декору
Приготування:
Пшоно промити 2-3 рази у теплій воді. Тоді — облити окропом.
Нарізати сало шпик дрібними рівними кубиками. Просмажити його на сковорідці до моменту, коли з нього почне виділятися жир. Додати до сала нарізану дрібними кубиками цибулю. Смажити ще з хвилину.
У бульйон, що починає кипіти, закласти промите пшоно. Варити до готовності. Заправити цибулею із салом. Посолити, додати чорного меленого перцю і приправ. Подавати теплим, посипавши свіжою зеленню петрушки.
Куліш сіверський
Інгредієнти:
- свинина — 250 грамів
- печінка яловича - 100 грамів
- пшоно — 300 грамів
- цибуля ріпчаста — дві невеликі голівки
- морква — 2 штуки
- сало — 100 грамів
- невелика каструля води для варіння бульйону
- сіль, перець та ароматні трави — за смаком
Приготування:
Грудинку або лопаткову частину свинини промити, нарізати на невеликі шматки. Поставити нагріватися воду. Закласти до води м'ясо і зварити бульйон на невеликому вогні. Зняти з нього пінку, що утворилася.
Цибулю та моркву подрібнити на невеликі кубики. Частину сала нарізати так само, як овочі. Частину сала лишити — знадобиться пізніше.
Нагріти пательню й обсмажити на ній нарізане сало до золотавості. Нарізати кубиками печінку. Додати її на пательню до сала. Зменшити вогонь і обсмажувати разом ще пару хвилин.
Засмажені сало з печінкою та промите пшоно покласти в бульйон. Проварити на невеликому вогні 20 хвилин. Нарізати решту сала. Докласти його у бульйон, додати моркву й цибулю. Посолити та поперчити, додати пряних трав за смаком. Варити ще 5 хвилин.
Коментарі