Ексклюзиви
четвер, 16 липня 2015 15:55

Ароматний куліш томиться зі смаженою печінкою і салом

Куліш, відома усім українцям страва, має безліч варіацій. Але основа лишається незмінною ще з часів розквіту козаччини. В основі куліша - пшоняні крупи. Завдяки простому рецепту та традиції готувати її на відкритому повітрі у казанах, страву зараз також називають польовою кашею. Дехто пояснює походження такої назви також і тому, що готували куліш здебільшого на жнивах у полі чи в лузі на сінокосі.

Готують куліш в Україні у піст, у м'ясоїд. І в будні, і на свята. НА відкритому повітрі — під час міських свят чи пікніків ретельно промите пшоно засипають у казан з киплячою водою. Коли крупа розварюється, має утворитися густа юшка. Готова страва виглядає як щось середнє між юшкою і кашею. Раніше готовий куліш заправляли "засічкою": дрібно порізаним салом, тобто шкварками. Додавали одну покришену цибулину, часник, зелень петрушки. Всі складники з'єднували разом, час від часу перекидаючи, щоб вийшла суцільна маса. Тоді продукти поступово вводили у зварену в казані юшку. Одразу вимикали вогонь і давали страві трохи потомитися.

Пропонуємо приготувати два найбільш поширених види куліша — пшоняний та грибний.

Автор: Катерина ГОНЧАРОВА
 

Куліш пшоняний

Інгредієнти:

 - пшоно – 300 грамів

 - сало шпик — 70 грамів

 - ріпчаста цибуля — 1 середня або дві маленьких

 - сіль, чорний мелений перець та спеції — за смаком

 - зелень для декору

Приготування:

Пшоно промити 2-3 рази у теплій воді. Тоді — облити окропом.

Нарізати сало шпик дрібними рівними кубиками. Просмажити його на сковорідці до моменту, коли з нього почне виділятися жир. Додати до сала нарізану дрібними кубиками цибулю. Смажити ще з хвилину.

У бульйон, що починає кипіти, закласти промите пшоно. Варити до готовності. Заправити цибулею із салом. Посолити, додати чорного меленого перцю і приправ. Подавати теплим, посипавши свіжою зеленню петрушки.

Куліш сіверський

Інгредієнти:

 - свинина — 250 грамів

 - печінка яловича - 100 грамів

 - пшоно — 300 грамів

 - цибуля ріпчаста — дві невеликі голівки

 - морква — 2 штуки

 - сало — 100 грамів

 - невелика каструля води для варіння бульйону

 - сіль, перець та ароматні трави — за смаком

Приготування:

Грудинку або лопаткову частину свинини промити, нарізати на невеликі шматки. Поставити нагріватися воду. Закласти до води м'ясо і зварити бульйон на невеликому вогні. Зняти з нього пінку, що утворилася.

Цибулю та моркву подрібнити на невеликі кубики. Частину сала нарізати так само, як овочі. Частину сала лишити — знадобиться пізніше.

Нагріти пательню й обсмажити на ній нарізане сало до золотавості. Нарізати кубиками печінку. Додати її на пательню до сала. Зменшити вогонь і обсмажувати разом ще пару хвилин.

Засмажені сало з печінкою та промите пшоно покласти в бульйон. Проварити на невеликому вогні 20 хвилин. Нарізати решту сала. Докласти його у бульйон, додати моркву й цибулю. Посолити та поперчити, додати пряних трав за смаком. Варити ще 5 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «Ароматний куліш томиться зі смаженою печінкою і салом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути