Ексклюзиви
понеділок, 28 вересня 2009 18:27

Жінки рятуються від кризи службою в армії

У Збройних силах служать і працюють понад 60 тис. українок. Із них близько 18 тис. — військовослужбовцями. Останнім часом кількість жінок, охочих служити чи працювати в армії, зростає.

До цього українок спонукає нестабільна економічна ситуація в країні. Експерт Центру досліджень армії, конверсії та озброєння Сергій Згурець, 38 років:

— Насамперед із військовою службою пов"язують себе дружини військовослужбовців. Особливо у віддалених гарнізонах, де важко знайти якусь цивільну роботу.

Старший сержант 45-річна Світлана Салівон працює санітарним інструктором-дезінфектором у Головному військовому клінічному госпіталі. Отримує "чистими" 1,3 тис. грн.

— Для чоловіка це мало, — каже вона. — А для жінки, яка має чоловіка-полковника, ще більш-менш. Ми побралися, коли він був капітаном, а зараз уже на пенсії.

Спочатку Світлана завідувала у військовій частині бібліотекою. 13 років тому пішла на службу. Про вибір не шкодує. Каже, що зараз більше дівчат ідуть у військові училища. Торік їх було 119, сьогодні вже 169.

Контрактниця з цього ж госпіталю 24-річна Світлана Задорожна пішла в армію через гроші:

— Я працювала лаборантом у поліклініці. Але через затримки зарплати в 700 гривень стало неможливо жити. Уклала контракт на три роки. Мене направили в госпіталь на сержантську посаду і дали 1400 гривень окладу. Пропонували Львів і 2250 гривень на місяць, але я відмовилася, бо киянка.

Серед жінок популярні посади зв"язківців, інструкторів-топографів, методистів і медиків. Претендентки повинні пройти випробування на профпридатність, медкомісію, навчання в "учебці", а також мають здати спортивні нормативи.

— Є посади, які доцільніше довіряти жінкам. Наприклад, радистка чи телефоністка уважніша і посидючіша за чоловіка, — каже директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, 58 років. — Теоретично жінки можуть бути командирами гармат, танків, бойових машин, мінерами. Але поки що таких немає.

В українській армії відсутні жінки-генерали. Найвище звання має 31-річна Марина Каналюк — капітан третього рангу. У квітні цього року вона стала першою жінкою-помічником головкома Військово-морських сил. 28 українок побували у складі миротворчих контингентів у гарячих точках.

Зараз ви читаєте новину «Жінки рятуються від кризи службою в армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути