середа, 22 грудня 2010 03:30

Збереження вуглепрому може вирішити проблеми України з паливом

Президент своїм указом приєднав Міністерство вугільної промисловості до Мінпаливенерго і призначив керівником об'єднаного Міненерговугілля "газовика" Юрія Бойка. Таким чином ліквідувавши ключовий для Донбасу держорган.

Робота Мінвуглепрому ніколи не мала управлінського сенсу. Його завдання у післярадянські часи було суто політичним — нагадувати про існування 260 тисяч шахтарів, демонструвати, що їхні соціальні проблеми хтось "вирішує". Вугільний міністр був майже офіційним лобістом гірників, Донбасу. Справжнього Донбасу, а не того, де розташований "Донбас Арена" і де футбольному тренеру дарують годинник за 100 тисяч євро.

Рішення Януковича ліквідувати "Міністерство Донбасу" засвідчує про його байдужість до завчених роками гасел "захисту регіонів" і "шахтарів, які годують решту України". Президент тепер показує, що його рідний край, голосами якого він був обраний, не заслуговує на особливе ставлення. Навіть попри те, що вуглепром, а з ним і 120 шахтарських міст і селищ, тепер переживають нову хвилю затримок зарплати, катастрофічні соціальні та природоохоронні проблеми. Недарма однією з небагатьох заслуг нової влади стала добудова станцій столичного, а не донецького, метро за кошти всеукраїнського бюджету. Це виконання реклами Януковича у Києві перед другим туром виборів. Він бо президент всієї України.

Янукович демонструє ринковий прагматизм, традиційний для справжньої, а не "рекламної" Партії регіонів. Ліквідація Мінвуглепрому є досить логічною після того, як Кабмін Януковича пообіцяв наступного року продати всі державні шахти. Адже економічного сенсу в українському вуглепромі, а відтак і в його міністерстві, немає. Видобуте паливо досить "брудне" для довкілля. Його дістають із кілометрових глибин, де людина не мусить бути взагалі. Собівартість українського вугілля подекуди втричі більша за відпускну ціну і вп'ятеро вища за собівартість російського вугілля. Різницю в ціні покривали дотаціями з держбюджету — 7–10 мільярдами гривень.

Збереження вуглепрому могло б стати для України "національним проектом" — витратним завданням, виконання якого не дасть сьогоденного ефекту, проте дозволить вирішити стратегічні проблеми на перспективу. Адже вугілля — єдине паливо, яким Україна фізично здатна себе забезпечувати у ближче десятиріччя. Тож Януковичу варто взятися за проект "енергетична незалежність через порятунок вуглевидобутку" серйозно.

Зараз ви читаєте новину «Збереження вуглепрому може вирішити проблеми України з паливом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути