середа, 21 жовтня 2009 18:08

Заборону селянам торгувати молоком і м"ясом відтермінують до 2015 року

Із 1 січня 2010 року набуде чинності закон "Про безпечність та якість харчових продуктів". Необроблене молоко та сир домашнього виробництва, туші або їхні частини парнокопитних й інших копитних тварин не можна буде продавати на агропродовольчих ринках. Також заборонять забивати понад п"ять голів на день парнокопитних та інших копитних, свійську птицю і кролів за межами бойні.

— Ці заборони обумовлені не лише загальноєвропейською практикою та міжнародними зобов"язаннями України, а й необхідністю посилити безпечність продуктів харчування тваринного походження, — пояснює 49-річний Микола Присяжнюк, голова парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин. — За майже п"ять років держава не забезпечила створення необхідної кількості боєнь, забійно-санітарних пунктів, пунктів закупівлі молока та молочних продуктів різних форм власності.

Минулого місяця парламентський комітет із питань аграрної політики та земельних відносин розглянув чотири законопроекти, які передбачають внесення змін до закону "Про безпечність та якість харчових продуктів". Зокрема проект Миколи Присяжнюка, який передбачає відтермінування запровадження цих норм до 1 січня 2015 року. Крім того, уряд має у тримісячний термін розробити та затвердити державну програму створення й відкриття пунктів закупівлі молока і боєнь для тварин, що утримуються в господарствах населення, а також щороку передбачати фінансування заходів цієї програми з держбюджету.

За майже п"ять років держава не забезпечила створення необхідної кількості боєнь

Українці утримують понад 5,5 млн голів великої рогатої худоби, зокрема майже 2,8 млн корів. У домашніх господарствах виробляють 49% м"яса та 80% молока.

— Якщо введення цих норм не відтермінують, погіршиться становище сільських домогосподарств, упаде поголів"я корів, яких буде невигідно тримати і здавати молоко на переробні підприємства за низькими цінами. Селяни муситимуть або організовувати невеликі місцеві кооперативи й отримувати дозволи на виробництво продукції, або створювати власні переробні підприємства, — припускає 25-річна Інна Ільєнко, експерт з аграрних ринків.

Зараз ви читаєте новину «Заборону селянам торгувати молоком і м"ясом відтермінують до 2015 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути