четвер, 29 березня 2007 17:16

За перебіжчиків повинні відповісти лідери

Однією з очевидних причин масової втечі народних депутатів з опозиції до коаліції є принципи формування партійних виборчих списків. Туди масово потрапляють випадкові для тієї чи тієї партії люди, готові легко переметнутися до політичних опонентів заради власної вигоди.

Місця в партійних списках стали предметом торгу вже на початку виборчої кампанії. Зрозуміло, що, заплативши за свій мандат певну суму, депутат не обтяжений партійною дисципліною та моральними зобов"язаннями.

Тавруючи "зрадників", та ж Юлія Тимошенко мала б усвідомити, що сама закладала цю міну уповільненої дії, надаючи місця в прохідній частині свого блоку не відданим партійцям, а безідейним бізнесменам. Тож тепер повинна розділити з тими ж перебіжчиками відповідальність за абсолютно неприродне, всупереч волі виборців, переформатування Верховної Ради.

Крім того, закритість партійних списків призвела до різкого погіршення якості нашого парламенту. Туди потрапили секретарки, водії, музиканти та інші наближені до партійних вождів люди, не кажучи вже про членів родин, друзів та кумів. Виникає питання: чи здатні  такі народні депутати займатися законодавчою діяльністю?

Туди потрапили секретарки, водії, музиканти

— Закритість партійних списків призвела до того, що народ відсторонений від формування влади, — переконана Світлана Конончук, 38 років, з Українського незалежного центру політичних досліджень. Тим паче, що їх складання відбувається з порушенням внутріпартійної демократії.

У деяких країнах світу цю проблему вирішують. Наприклад, у Фінляндії існує своєрідне рейтингове голосування, коли виборець може зі списку партії обирати тих кандидатів, яким він довіряє. Обраними при цьому будуть ті, хто набере більше голосів. Тобто номерують список фактично виборці.

Водночас народний депутат від БЮТу Володимир Полохало, 56 років, вважає, що в Україні насправді існує проблема не особливостей виборчої системи, а особливостей політичного режиму і практик здійснення влади. Бо після помаранчевої революції нічого не було зроблено для того, щоб сам режим став прозорішим і відкритішим. Тому за відсутності традицій утвердження демократичних стандартів врядування стало можливим, що одна з партій шляхом підкупу і шантажу може отримати повну владу.

— Тож прагнення Партії регіонів утворити конституційну більшість неконституційним способом приєднанням окремих депутатів призведе до нелегітимності всього парламенту, — вважає політолог.

При такому спотворенні волевиявлення виборців втрачається сам сенс виборів, упевнений Полохало.

Зараз ви читаєте новину «За перебіжчиків повинні відповісти лідери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути