четвер, 07 квітня 2011 23:44

Візит Путіна ініціювала українська сторона

"ГПУ" запитала політичних оглядачів про причини і можливі наслідки візиту прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна до Києва

У перші місяці президентства Януковича керівники двох країн спілкувалися часто. Нині триває пауза. Чим вона зумовлена?

Чому не справдилися очікування економічного прориву у двосторонніх відносинах?

Чому Путін вирішив приїхати до України саме зараз?

Російський прем'єр схилятиме наше керівництво до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном?

Які можуть бути аргументи українського уряду, щоб домогтися зниження ціни на російський газ?

 

Директор Інституту національної стратегії Олеся Яхно, 33 роки, Київ:

— В Україні перебільшено уявлення, що в Росії сильно думають про Україну.  Москва тепер не має політичного інтересу до Києва, не має імперського проекту, якого в нас так бояться. Янукович переніс двосторонні відносини з політичної логіки в економічну. Але реально обидві країни поки що тільки декларують дружні стосунки. Для Кремля це важливо після політичного програшу 2004 року.

— В Україні є потужне бізнес-крило в нафтогазовій сфері — Юрій Бойко, Дмитро Фірташ, Сергій Льовочкін. Вони зацікавлені, щоб самим контролювати фінансові потоки у цій галузі. Наша економічна еліта йтиме на поступки Москві тільки там, де інтереси цієї еліти не зачіпаються.

— Візит скоріше ініціювала українська сторона, аби спробувати переглянути невигідний газовий контракт. Можливо, Путін, у свою чергу, схилятиме Київ до об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому". Але я не вірю в реалізацію цього проекту. Мабуть, у росіян є конкретні пропозиції щодо спільних проектів у торгівлі, енергетиці, транспорту тощо.

— Митний союз поки що існує тільки на словах. Конфлікти і прохолодні стосунки між Москвою і Мінськом це підтверджують. Відмовлятися від європейського напряму на офіційному рівні в Україні ніхто не буде. Про це говорять останні кроки Януковича, зокрема порушення кримінальної справи проти Леоніда Кучми. Президент прагне переконати Захід, що судова система працює не лише проти опозиції.

— Якийсь великий проект, подібний до продовження базування Чорноморського флоту. Росію можна зацікавити лише економічно. Український прем'єр Микола Азаров заявив, що над цим урядовці багато працюють. Можлива співпраця в сфері атомної енергетики з частковою передачею у власність Росії певних об'єктів.

Політичний оглядач і аналітик Леонід Радзіховський, 57 років, Москва:

— Це не якась особлива пауза. Просто в перший момент була гаряча демонстрація братньої любові після скандалів із Ющенком. Керівники обох країн хотіли показати, що в них медовий місяць. Але він закінчився, і тепер треба вибудовувати нормальні відносини.

— У економіці люди з примусу чи через велику любов нічого не робитимуть. Вигідно — продають і купують, невигідно — не поможе, хоч тисячі разів повторюй: "Ми єдиний народ, геть НАТО"... Торгувати собі у збиток ніхто не буде. У космічній чи авіаційній галузях вигідні контракти — вони є. А в тих, де крадуть, — інша розмова. Янукович не дасть скривдити українських олігархів.

— Графік таких візитів узгоджений заздалегідь. Хіба що він привезе звістку про те, що Україна возз'єднується з Росією, — це може потрясти російську громадську думку.

— Схиляти Путін буде, але чи схилить? Київ схильний іти на ці ігри в інтересах друзів Януковича та української економіки загалом. А прикидатися валянком, а потім говорити: "Извините, я по-русски не совсем понял", — українці це вміють.

— Росія просто так не піде на знижку вартості. Усі політичні номери виконані, в НАТО Україна не вступає, Чорноморський флот залишає. Що ще зробити? Російську мову другою державною? Це дзуськи! Путін зіб'є ціну на блакитне паливо, хіба якщо Янукович вступить до Митного союзу. У таких питаннях Кремль платить за свої амбіції. Хоча нікому не зрозуміло, навіщо вони потрібні.

Зараз ви читаєте новину «Візит Путіна ініціювала українська сторона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути