пʼятниця, 07 травня 2010 03:46

Витрати на Адміністрацію Януковича зросли на 17 відсотків

  Олександр Палій: ”На закупівлю озброєнь уряд виділив сім мільйонів гривень — якраз на півтанка”
Олександр Палій: ”На закупівлю озброєнь уряд виділив сім мільйонів гривень — якраз на півтанка”

У вирі голосування за право Чорноморського флоту базуватися у Криму загубився інший цікавий документ. Державний бюджет прийняли так само в димовій завісі й з обговоренням тривалістю у нуль хвилин. І з цим документом країна житиме до кінця року.

"Регіонали" критикували уряд Юлії Тимошенко за співпрацю з Міжнародним валютним фондом і боргову яму, а самі стрибають туди ж, тільки швидше і глибше. Окрім очікуваного відновлення співпраці з МВФ, заплановані запозичення на рівні 100,2 млрд грн. До того ж уряд надав собі право в разі недоотримання доходів запозичувати скільки заманеться. А ще бюджет надає право державним підприємствам неконтрольовано збільшувати борговий тягар, зокрема і зовнішній, що створює умови для їхнього відчуження іноземцями.

Бюджет має дуже серйозний прихований дефіцит. До офіційного дефіциту в 5,3% від внутрішнього валового продукту додаються колосальні дотації, витрати на рекапіталізацію банків, повернення податку на додану вартість. У сумі маємо понад 13% дефіциту. Для порівняння: дефолт Греції стався при 11% бюджетного дефіциту.

Закон про бюджет також дозволяє уряду свавільно вирішувати, як виплачувати соціальні допомоги. По суті, соціальні обіцянки Партії регіонів, з якими Янукович виграв вибори, залишилися "порожняком". Тепер Кабінет Міністрів, а не закон, установлюватиме розміри соціальних виплат. Зокрема допомоги при народженні дитини та по догляду за нею до трьох років. Раптом уряд схоче "збудувати" ще одну каптьорку до Євро-2012 на пару мільярдів — люди почекають.

Навіщо країні армія, якщо влада сама здає територію?

Бюджет дає державні гарантії під будівництво доріг аж на 45 млрд грн, але без жодних зустрічних гарантій банків. Крім цього, на будівництво й ремонт доріг піде 65% акцизного збору із нафтопродуктів, авто, шин тощо. Враховуючи, що кілометр дороги в Україні коштує вдвічі дорожче, ніж у Німеччині, не важко обрахувати суму "освоєних коштів".

На початку президентури Віктор Янукович заявив про скорочення держапарату на 20%. Але в держбюджеті витрати на його Адміністрацію зросли на 17%. Це приблизно на 150 млн грн більше, ніж мав у розпорядженні Секретаріат Ющенка. І це в кризовий рік! Не обділив уряд і дружню Верховну Раду. Законодавчу діяльності депутатів оцінили у 483 млн грн (+70 млн грн порівняно з 2009-м), іще 178 млн (+21 млн грн) дали на організацію інформаційно-аналітичної діяльності та матеріально-технічного забезпечення. Поліклінічне і стаціонарне медобслуговування депутатів обійдеться в 221 млн грн (+53 млн грн). Плюс ще пару десятків мільйонів на візити, прийоми, санаторно-курортні комплекси.

При цьому армія залишається на ще голоднішому пайку. Військо служитиме на 8,8 млрд грн і сподіватиметься на 4,6 млрд грн зі спеціального фонду, який, як правило, ніколи не наповнюється. На закупівлю всіх озброєнь уряд виділив аж 7 млн грн — якраз на півтанка. А й справді — навіщо країні армія, якщо влада сама здає територію?

Схоже, що жити в Україні нинішня влада не збирається і вже зараз прискореними темпами заробляє на дачі в Підмосков"ї.

Зараз ви читаєте новину «Витрати на Адміністрацію Януковича зросли на 17 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути