Ексклюзиви
четвер, 31 березня 2022 00:45

"Війна віддаляє нас від Північноатлантичного альянсу, але наближає до Євросоюзу"

Автор: Sky News
  26 березня президент США 79-річний Джо Байден у Варшаві зустрівся з українськими біженцями. Спілкувався з чоловіками, жінками та дітьми на Національному стадіоні. Сказав журналістам, що був вражений глибиною і силою людського духу. — Це неймовірно. Ви бачите всіх цих маленьких дітей. Вони просто хочуть обняти й подякувати, — говорить Байден. — Всі ці діти казали мені: моліться за тата, за брата, за дідуся, бо вони воюють. Я знаю, як це — мати когось із близьких у зоні бойових дій. Щоранку ти встаєш, думаєш про них і молишся, щоб отримати звістку. Журналісти запитали американського лідера, що він думає про президента Росії після зустрічі з українськими біженцями. Байден відповів: — Він м’ясник.
26 березня президент США 79-річний Джо Байден у Варшаві зустрівся з українськими біженцями. Спілкувався з чоловіками, жінками та дітьми на Національному стадіоні. Сказав журналістам, що був вражений глибиною і силою людського духу. — Це неймовірно. Ви бачите всіх цих маленьких дітей. Вони просто хочуть обняти й подякувати, — говорить Байден. — Всі ці діти казали мені: моліться за тата, за брата, за дідуся, бо вони воюють. Я знаю, як це — мати когось із близьких у зоні бойових дій. Щоранку ти встаєш, думаєш про них і молишся, щоб отримати звістку. Журналісти запитали американського лідера, що він думає про президента Росії після зустрічі з українськими біженцями. Байден відповів: — Він м’ясник.

Можемо розраховувати на 100 мільярдів на відновлення

— Люди зависли між тим, що було до 24 лютого, і тим, що буде далі. Увімкнувся режим очікування. Принаймні в регіонах, що зазнали удару. Тепер для них кожна доба — День бабака. Але минув шок перших днів. Бізнес і економіка працюють активніше. Розуміють, що навіть у таких реаліях треба йти далі, — каже інвестиційний банкір 40-річний Сергій ФУРСА.

— У довоєнний час економіка була в чудовому стані — ми мали найвищий рівень внутрішнього валового продукту за всю історію, — продовжує. — Це дозволяє триматися і зараз. Незважаючи на шок і удари, бачимо стійку банківську систему, відсутність валютної паніки.

Маємо розуміти, що одразу після війни буде суттєве падіння економіки. Найближчі роки рівень життя і доходів стане нижчим, ніж до початку війни. Але структурні зміни в економіці не відбулися. Після того, як російські солдати підуть, економіка працюватиме за старим принципом. До того ж буде значна підтримка західних партнерів. Найперше йдеться про відновлення зруйнованої інфраструктури. У західному світі зараз високий рівень солідарності та почуття провини, бо не долучився до нас у збройній боротьбі. В Україну заходитиме багато нових грошей.

Відновлення економіки залежить від того, як довго триватиме війна, якого удару вона завдасть. А також — яка кількість біженців не повернеться в Україну. Мільйони людей виїхали. Важливо їх повернути. Якщо війна триватиме недовго — більшість повернеться. Якщо затягнеться на пів року-рік — багато залишиться за кордоном.

Як зараз тримається українська банківська система?

— Поки що великих проблем немає. Бачимо результат реформ 2014–2015 років. Банки стабільні, немає валютних коливань навіть на чорному ринку, попри суперзначний шок — набагато більший за той, що був 2014-го. Навіть значного відтоку вкладників не спостерігаємо.

Що буде з підприємствами, які займаються сільським господарством, виробництвом продуктів? Як вони працюватимуть в умовах бойових дій?

— Залежить від розташування. Якщо ви зараз у Тернопільській області й війна туди не дійде — посієте, зберете врожай і матимете проблеми лише з тим, щоб його експортувати. Порти заблоковані. Коли їх розблокують — невідомо. На території, де бомблять і стріляють, зовсім інші правила гри. Як там працювати — неясно.

Який бачите розвиток подій, якщо війна перейде в затяжну позиційну стадію? Як за таких умов працюватиме українська промисловість — транспорт, торгівля, виробники продуктів?

— Це буде продовження непевності, відсутності інвестицій та мінусової економіки.

Чи поділяєте ви думку щодо швидкого руйнування Російської Федерації внаслідок західних санкцій?

— Не розумію, чому Росія раптом має розвалитися. Там справді почнеться глибока економічна криза. Вона також призведе до концентрації влади та зростання репресій. Відбудеться перехід РФ до іранського варіанта — перетворення на тоталітарну фундаменталістську державу, сконцентровану на минулому. Чи призведе це до розпаду — не знаю. У довгостроковій перспективі Росія, звісно, має розвалитися. Але, щоб це сталося в найближчі три-п'ять років, мають бути додаткові потрясіння, окрім економічних.

За яких умов РФ виплатить репарації після війни?

— Для цього треба взяти Москву та спалити Кремль. Навряд ми віримо в такий сценарій. Теоретично Захід може змусити Москву платити нам. Є багато заморожених активів, є механізм, коли частина експортного виторгу Росії йтиме на фінансування України. З власної волі РФ нічого не платитиме. Маємо це розуміти. Доки в них є ядерна зброя — ніхто Путіна в Гаагу не віддасть.

Чи буде у світі економічна криза через війну в Україні?

— Ні. Прогнози Міжнародного валютного фонду свідчать, що цього року зростання світової економіки сповільниться на 1 відсоток. Замість чотирьохвідсоткового зростання буде тривідсоткове. Росія — це велика економіка, порівняно з нашою. Але у світовому масштабі вона дорівнює приблизно іспанській. Не є провідним гравцем і не може на це претендувати.

Війна Росії проти України змінить світовий лад?

— Я в це не вірю. Все впирається в Раду безпеки Організації Об'єднаних Націй, у якій є ядерні держави. Доки Росія не буде розгромлена чи не розвалиться — говорити про якийсь новий світовий порядок марно.

Хто може бути гарантом безпеки України в майбутньому?

— Якби ми стали членом Північноатлантичного альянсу — це на 95 відсотків убезпечило б нас від подібних нападів. Розуміємо, що найближчим часом це нездійсненний сценарій. Війна не пришвидшить просування України в НАТО. Вона показала іншу Україну. І це допоможе нам наблизитися до членства в Європейському Союзі. Та водночас віддаляє нас від НАТО. Ми не зможемо стати членом Альянсу, бо всі бачать, що Росія здатна піти на ядерну війну, щоб це зупинити. Ніхто не ризикне прийняти Україну. Німеччина та Франція і раніше були проти. А зараз тим більше. Будь-які розмови щодо приєднання нашої країни до НАТО знов викличуть спалах агресії РФ. Усі вже побачили, що вона не контролює себе.

Які зміни відбудуться в українському суспільстві після війни?

— Подорослішає. Якщо раніше соціологи вважали його інфантильним підлітком, то зараз ми стали старшими. Ми можемо розраховувати на суму близько 100 мільярдів доларів від Заходу на відновлення країни. Ці гроші можуть прискорити реформи. Але спершу треба побачити кінець війни. І стан, у якому до нього дійдемо. Рівень єднання і патріотизму точно буде набагато вищий, так само як і впевненість людей у власних силах.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Війна віддаляє нас від Північноатлантичного альянсу, але наближає до Євросоюзу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути