середа, 01 серпня 2007 16:34

Від Євро-2012 до Європи-2020

Пристрасті щодо можливого вступу України до Європейського Союзу в 2020 році вщухли. Пролунало кілька заяв — від імені німецького головування, від імені президента Європейської Комісії Жозе Баррозу — про те, що це неможливо, нереально, не опрацьовується, не очікується. Власне, все й забулося.

На цьому тлі згадується початок 1990-х. Представники Польщі, Чехословаччини, Угорщини все частіше заявляють, що їхні країни хочуть до новоствореного (на саміті в Амстердамі 1992-го) Європейського Союзу, мають на це повне право і починають над цим наполегливо працювати.

"Європейці" дивувалися, посміхалися, глузували. Та дуже скоро визнали, що "ці хлопці" мають бажання, азарт і підтримку суспільства. Виявилося, що визнати бажання чехів, словаків, угорців, поляків справедливими набагато дешевше, ніж їх ігнорувати. Особливо за умов, що "ці хлопці" відкрили "зелену вулицю" для інвестиційного капіталу й виявили бажання грати за загальноприйнятими правилами. І справа пішла.

Головні відмінності цієї історії від нинішньої ситуації у відносинах між Україною і Європейським Союзом — напевно, психологічні.

Адже "там" не було жодних політичних суперечок щодо того, з ким потрібно дружити й куди потрібно інтегруватися. Було зрозуміло, що взаємна відкритість із Заходом — на користь обом сторонам. Нарешті, політичні сили сперечалися між собою про тактичні речі, але чітко витримували єдину лінію, спрямовану на повернення до Європи.

Напевно, і в українських умовах зовсім небагато варті розмови, суперечки, розрахунки щодо того, куди йти — до Росії чи до Європи. Особливо з урахуванням того, що Росія бере інвестиційний капітал, технології, обладнання саме в Європі.

Росія бере інвестиційний капітал, технології, обладнання в Європі

Рано чи пізно наші політики дозріють до того, що протистояння по лінії Схід—Захід приноситиме тільки збитки. Тоді як просування і збагачення за рахунок долучення до наявних можливостей Заходу, осучаснення життя не лише в столиці, а й у віддалених селах і шахтарських містечках убезпечує передусім самих лідерів, оскільки дає в результаті не "біомасу", а самодостатніх людей, яким є що захищати.

Україна повинна стати успішною й привабливою. А для цього потрібно переходити від життя "по понятіях" до життя за європейськими законами.

І тоді виявиться, що Євро-2012 з футболу в Україні та Польщі справді може стати перепусткою до Європейського Союзу. Але треба вчасно почати робити все те, що поляки, чехи, словаки вже зробили.

Зараз ви читаєте новину «Від Євро-2012 до Європи-2020». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути