четвер, 07 березня 2019 05:01

Вашингтон наполягає на аудиті Укроборонпрому

— Уряд України має провести аудит Укроборонпрому і розсекретити накази. Цим допоможе в боротьбі з корупцією в секторі нацбезпеки й оборони, — говорить посол США в Україні 60-річна Марі Йованович 5 березня.

Так відреагувала на розслідування програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" про розкрадання в оборонці. До нього причетні гендиректор Укроборонпрому Павло Букін, екс-заступник секретаря РНБО Олег Гладковський і його син Ігор, стверджують журналісти.

Йованович прокоментувала і скасування 26 лютого Конституційним судом кримінальної статті про незаконне збагачення. Той визнав її такою, що суперечить принципу презумпції невинуватості:

— Нам це здається серйозним кроком назад у боротьбі з корупцією в Україні. Потрібно ухвалити нову і кращу поправку до Кримінального кодексу. Вона відновить статтю про незаконне збагачення й перезапустить десятки справ, які зупинило рішення суду.

— Є й інші проблеми судової реформи, — продовжує Йованович. — Вища кваліфікаційна комісія готова схвалити 31 кандидата з сумнівною репутацією до Верховного суду. Тоді 30 відсотків суддів не годитимуться для найвищого суду в країні. Суддівська доброчесність має вирішальне значення для перетворення України на сучасну європейську демократію. Але суди використовують для блокування реформ. Вони скасували деякі успішні зусилля з очищення банківської системи. Особливо непокоїть нещодавнє подання щодо скасування націоналізації Приватбанку і повернення його в руки тих, хто його розграбував.

— Треба замінити спеціального антикорупційного прокурора, — каже Марі Йованович. — Тому, кого спіймали за наданням консультацій підозрюваним, як уникнути відповідальності по обвинуваченням у корупції, не можна довірити вести ці самі справи.

У березні торік Антикорупційне бюро заявило: Назар Холодницький попереджав підозрюваних про обшуки в них, тиснув на чиновників і прокурорів. Опублікувало записи його розмов. Зрештою Холодницький отримав догану.

Зараз ви читаєте новину «Вашингтон наполягає на аудиті Укроборонпрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути