пʼятниця, 01 вересня 2017 00:40

Вашингтон має притягнути Москву до відповідальності

Москва незаконно закрила Керченську протоку для всіх суден, окрім російських. Нібито з технічних причин. Протока з'єднує Чорне море з Азовським. Її закриття означає скорочення можливостей для портів Маріуполя та Бердянська, основних експортерів української сталі на Захід. Так Москва сигналізує, що здатна в будь-який момент завдати удару українському суспільству, політиці й економіці.

Та військове загострення стає все важчим завданням для РФ. Її армія налічує 350 тисяч осіб, але боє­здатна — тільки третина. Якби Росія відкрито вторглася в Україну, це на порядок посилило б згуртованість Європи. І, можливо, навіть призвело б до підтримки НАТО та передачі Україні озброєння. Тому Путін змушений вдаватися до такої бравади, щоб підтримувати ілюзію рівності російської держави зі Штатами.

Вашингтон повинен направити свої військові кораблі в Азовське море через Керченську протоку. Цим продемонструє підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, а також право на вільне мореплавство, що з 1789 року стало наріжним каменем зовнішньої політики США. НАТО має зробити те ж. Інший спосіб натиснути на Росію — передати потрібне Україні оборонне озброєння.

Нездатність надати Україні необхідну допомогу заохочує безперервні агресивні акти з боку Росії. І чим швидше ця війна прийде додому до Путіна, тим йому буде важче вистояти. Саме це було метою США від початку.

Зараз ви читаєте новину «Вашингтон має притягнути Москву до відповідальності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути