вівторок, 04 червня 2019 07:50

У Харкові вдруге знесли бюст Жукова

Автор: www.hk.npu.gov.ua
  Активісти знесли бюст маршала СРСР Георгія Жукова на проспекті Петра Григоренка в Харкові 2 червня. Пам’ятник уже скидали у травні торік. Але місцева  влада відновила його того ж дня
Активісти знесли бюст маршала СРСР Георгія Жукова на проспекті Петра Григоренка в Харкові 2 червня. Пам’ятник уже скидали у травні торік. Але місцева влада відновила його того ж дня

Бюст маршала СРСР Георгія Жукова знесли у Харкові 2 червня. Це сталося під час мітингу біля Палацу спорту. Там проходив з'їзд партії міського голови Геннадія Кернеса й мера Одеси Геннадія Труханова "Довіряй ділам".

Містяни й активісти партії "Національний корпус" утворили коридор ганьби, через який мали проходити люди дорогою на захід. Згодом пішли до пам'ятника Жукову й скинули його. Спецпризначенці намагалися завадити — виникли сутички. Повалений бюст понівечили молотками й сокирами. На спині написали "Кат". На постаменті встановили прапор України.

Харківська поліція порушила два кримінальні провадження за хуліганство і супротив правоохоронцям. Мовляв, троє поліцейських зазнали хімічних опіків очей від сльозогінного газу.

Пам'ятник Жукову вже зносили у травні торік. Але місцева влада відновила монумент. Міський голова Харкова Геннадій Кернес запевняє, що і цього разу Жукова повернуть на місце. 9 травня він закликав городян підписувати петицію, щоб повернути проспектові генерал-майора Петра Григоренка колишню назву на честь Жукова. Його декомунізували 2016 року.

"Біля Палацу спорту Кернес зігнав бюджетників на з'їзд своєї партії. Це двічі знакове місце для харків'ян — там відбувався сепаратистський з'їзд у березні 2014-го. А через рік на Марші єдності "сєпари" вчинили теракт. Загинули четверо людей і дев'ятеро дістали поранення. Злочинців судять досі, — написав у "Фейсбуку" харків'янин Завен Баблоян, 48 років. — Сьогодні зробили "коридори ганьби" з плакатами. Хтось вигукував: "Сором, не будьте рабами". На моєму плакаті було написано: "Бюджетникам — волю". Деякі вчительки тішилися і додавали: "І зарплату". У якийсь момент мітинг трохи перемістився. Знову звалили Жукова. Менти пручалися, бризкали хлопцям газом в очі, але маршал не встояв".

— Харків поклав на лопатки маршала Жукова. Спроби реваншу та зазіхань на офіційну декомунізацію провокують декомунізацію стихійну. Щоб утримати все в рамках закону, його не можна порушувати і місцевій владі, — заявив директор Українського інституту національної пам'яті 41-річний Володимир В'ятрович.

"Присвоєння імені Георгія Жукова будь-якому об'єкту топоніміки на території України суперечить закону про декомунізацію, — ідеться в заяві Інституту нацпам'яті. — Георгій Жуков 1942–1945-го був першим заступником народного комісара оборони СРСР, а в 1955–1957 роках — міністром оборони. Отже, обіймав керівні посади у вищих органах влади та управління. На них поширюється закон про декомуназіцію".

Зараз ви читаєте новину «У Харкові вдруге знесли бюст Жукова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути