Ексклюзиви
вівторок, 20 грудня 2011 00:30

"У Євросоюзі на гектар ріллі доплачують 500 євро, у нас — 20 копійок"

Автор: фото з сайта www.gdb.rferl.org
  Володимир Жмуцький: ”Наша біда в тому, що ми торгуємо в основному сировиною. Краще продавати не зерно, а борошно”
Володимир Жмуцький: ”Наша біда в тому, що ми торгуємо в основному сировиною. Краще продавати не зерно, а борошно”

В Україні зібрали 58 млн т зернових — на 16,5 млн більше, ніж торік. Великий урожай є результатом не лише сприятливої погоди, а й гарної роботи аграріїв — підвищення культури землеробства, наближення до сучасних технологій, зазначає незалежний експерт з аграрних питань Володимир Жмуцький, 58 років.

Що робити з таким великим урожаєм?

— Це головна проблема. Досі не вистачає великих сучасних елеваторів. Звичайно, зараз не такий стан, як 10 років тому, коли нікуди було складувати зерно. Елеваторний парк більш-менш приведений до ладу. Але його треба розвивати. І не тільки таким компаніям, як "Нібулон", а й державі, якщо вона хоче регулювати ринок зернових чи бути гравцем на ньому.

Інша проблема — неповернення податку на додану вартість експортерам. Його досі не віддали за минулий та позаминулий роки. Цьогоріч було погано з дотаціями товаровиробникам, здешевленням кредитів, постачанням палива. Допомогу держави у кредитуванні отримали одиниці, а пальне — тільки ті виробники, хто ближчі до громадських сільськогосподарських організацій чи проурядових структур та районних рад.

Наші урядовці неодноразово показували, як при великих врожаях можна зробити погану послугу селянам — перешкодами експорту, неповернення ПДВ, збільшення оподаткування. Якщо уряд хоче впливати на аграрний сектор, хай краще надає державні дотації. В Євросоюзі на 1 гектар ріллі держава доплачує 500 євро, а в нас — 20 копійок.

Чи логічно за великого врожаю вводити обмеження на експорт зернових?

— Коли великий урожай, то хочеться його швидше продати. Але наша біда в тому, що ми торгуємо в основному сировиною. Краще продавати не зерно, а борошно. От у нас виснажуються ґрунти за рахунок соняшника, але це єдина підгалузь сільського господарства, що торгує не сировиною, а продуктом переробки — олією. Так само слід переробляти зернові. Тоді вартість продукції зростатиме, а у нас будуть додаткові робочі місця і надходження до бюджету. Урядовці розуміють, що торгувати сировиною — погано, тому хочуть загальмувати процес вивезення зерна. Але нічого не роблять для розвитку переробної галузі. Треба давати пільги переробникам. Заборонами нічого не досягнеш.

Як урожай позначився на прибутковості і рентабельності аграріїв?

— Рентабельність виробництва у кожного своя. Та й говорити про неї можна буде пізніше, коли збіжжя продадуть. Поки що воно на токах і складах.

Експерти Українського клубу аграрного бізнесу запевняють, що потрібно буде пересівати 40 відсотків озимини. Наступний урожай буде менший?

— Селяни бачили, що погода для посівної несприятлива, тому хтось посіяв раніше, хтось не поспішав. Щось певне можна сказати у березні, коли побачимо, як перезимували озимі. Прогнозують, що пересівати треба буде небагато.

23,18

млн тонн пшениці намолотили цього року, повідомляє Мінагропроду. Це дані на 13 грудня. Ячменю зібрали 9,4 млн т, жита — 0,6 млн т, кукурудзи — 22,3 млн т.

 

Зараз ви читаєте новину «"У Євросоюзі на гектар ріллі доплачують 500 євро, у нас — 20 копійок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути