вівторок, 28 лютого 2012 00:45

Утеплити "квадрат" будинку коштує від тисячі гривень

Теплову модернізацію житла у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства оцінюють у 150 млрд грн. Обладнання будинків індивідуальними тепловими пунктами мало б коштувати близько 20 млрд грн й економити щороку до 3 млрд кубометрів природного газу.

— Цифру отримали приблизну — площу всіх багатоповерхових будинків помножили на вартість квадратного метра термомодернізації. А метр зараз коштує, за мінімальними оцінками, від тисячі до півтори тисячі гривень. Така інвестиція окупиться за вісім-дев'ять років — за рахунок економії коштів на опалення, — каже директор запорізької енергосервісної компанії "Екологічні системи" 61-річний Василь Степаненко. — А при інвестуванні в утеплення домівок треба мати точні розрахунки, бо приблизні цифри банк, який мав би видати кредит жителеві, не влаштують.

Термомодернізація може бути поверхнева, середня і глибока. Європа пішла останнім шляхом, бо найбільше тепла втрачається у будинках. Тому там намагаються досягти річної норми витрат енергії 15 кіловат-годин на метр квадратний. Для нас така норма нездійсненна, треба керуватися реаліями. Ми зможемо встановити лише 30-40 кіловат-годин на квадратний метр. Зараз ця цифра сягає понад 300. Відповідно, економія у три мільярди кубометрів газу, про яку кажуть у міністерстві, замала. Централізоване теплопостачання споживає 9 мільярдів "кубів" на рік. Із цієї цифри треба заощаджувати 65 відсотків, а не третину.

Треба міняти систему опалення таким чином, щоб людина могла сама регулювати тепло у житлі. У нас люди не мають жодної можливості маневру — за вікном температура нуль, а батареї гріють так, ніби 5 морозу. Зайве тепло скидається у відчинені вікна, бо вдома задуха. На Заході на батареях встановлені регулятори температури. Є лічильники-розподільники — недорогі прилади, які показують, скільки тепла витратили у кожній кімнаті. Витратив більше тепла — більше заплатив. Щоб такі прилади встановили й у нас, потрібна цілеспрямована державна політика. Адже потрібно зайти в кожен дім, зняти батарею, встановити тепловий екран, регулятор, лічильник. А чиновники 15 років борються за встановлення приладів обліку тепла на будівлі. У Києві, наприклад, ними оснастили лише 15 відсотків будівель. Навіть у новобудовах цих приладів немає, хоч там найпростіше їх встановити.

Зараз єдиної точки зору на терміни тепломодернізації будинків немає. Закон про енергетичну ефективність переписують четвертий рік.  У першій редакції передбачалося, що відсотки за позиками на тепломодернізацію платитиме держава. Тоді всі громадяни могли б займати в банках гроші на такі проекти. Зараз цього у законі немає. Якщо документ приймуть у такій редакції, то він буде мало кому потрібен.

Зараз ви читаєте новину «Утеплити "квадрат" будинку коштує від тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути