вівторок, 05 грудня 2017 07:50

УПЦ МП ще більше прив'язали до Москви

— Ілюзія про незалежність Української православної церкви Московського патріархату створена через один пункт у статуті. А саме те, що керівний центр УПЦ МП тепер буде розташований у Києві, — каже релігієзнавець і народний депутат Віктор Єленський, 60 років.

30 листопада в Москві пройшов Архієрейський собор. Це вищий орган управління Російської православної церкви, а також підпорядкованої їй УПЦ МП. Його учасники підтримали прохання митрополита Київського і всієї України Онуфрія виділити для УПЦ МП окрему главу в статуті.

— Останнім часом деякі суспільно-політичні сили намагаються дискредитувати Українську православну церкву в очах суспільства, — заявив на засіданні митрополит Онуфрій, 73 роки. — Спекулюють нібито несамостійністю. Вони ігнорують особливий статус Української православної церкви, наданий Російською 1990 року. Необхідно ще раз його підкреслити.

Експерти вважають, що позиції УПЦ МП погіршилися.

— Її зробили прив'язанішою до Москви й більш контрольованою, — говорить Віктор Єленський. — Статут Української православної церкви тепер схвалюється настоятелем РПЦ. Раніше цього не було. Ім'я московського патріарха має підноситися на богослужіннях. Це тепер зафіксовано в статуті. Адміністративні зміни, наприклад, кордонів єпархій, мають бути затверджені Архієрейським собором Російської церкви. В УПЦ МП буде церковний суд як вища інстанція. Але верховним все одно виступатиме Архієрейський собор РПЦ. Він виноситиме рішення щодо поведінки священиків, з'ясовуватиме дисциплінарні питання. За всіма цими позиціями становище погіршилося.

Керівний центр УПЦ МП перенесли до Києва на випадок ухвалення Верховною Радою законопроекту №4511. У ньому пропонується прописати окремі відносини України з релігійними організаціями, чиї центри розташовані на території держави-агресора. УПЦ МП зможе піти до суду й сказати: "Вибачте, наш — у Києві. І ми не підпадаємо під дію цього закону". А він саме для них писався.

1 грудня вперше на Архієрейському соборі виступив президент Росії Володимир Путін. Розповів про негативні тенденції у світі: радикалізм, ксенофобію, агресивний націоналізм, тероризм, конфлікти на релігійному ґрунті. Окремо згадав про війну в Сирії. Мовляв, Російська церква на міжнародній арені може сприяти відродженню країни.

Єпископи УПЦ МП перед виступом Володимира Путіна залишили зал.

Зараз ви читаєте новину «УПЦ МП ще більше прив'язали до Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути