Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2007 15:28

Україну намагаються дискредитувати

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Одним із найнеприємніших для кожної країни, організації чи людини є ярлик антисемітизму. Так уже склалося після Другої світової війни — запідозрені в ньому одразу опиняються в такій собі цивілізаційній ізоляції. Зрештою, подібне ставлення мало б стосуватися й інших видів ксенофобій: україножерства чи полонофобії. Однак ці прояви нетолерантності не настільки відомі світу, а тому часто ігноруються.

Та одна річ реальний антисемітизм як у переконаннях, так і у діях, а інша — використання цього жупелу для дискредитації чи деморалізації. При цьому принцип простий — головне першим затаврувати чиюсь доньку як повію, а потім нехай він оббіжить ціле місто та доведе кожному, що насправді у нього доньки немає. Так і тут. Головне якомога гучніше затаврувати когось як антисеміта. Або ж цілий народ — а потім нехай доведуть протилежне.

Такі технології застосовують не лише долаючи політичних опонентів, але й на міжнародній арені. Причому часто навіть не одразу й видно, хто ж насправді запустив цю машину дискредитації того чи іншого політичного руху чи країни. Буває, що її якраз запускають режими з явно ксенофобською ідеологією. Однак вони чудово розуміють, що для світового співтовариства цей жупел знаковий, а отже ефективний. Тому й не гребують подібного роду політичними технологіями.

Одразу треба застерегти, що таку технологію застосовують не єврейські товариства чи Ізраїль, а "треті сторони". Тобто зовсім інші країни, що прагнуть дискредитувати якусь державу щонайперше перед США, Євросоюзом та все тим же Ізраїлем. Бо ж зрозуміло, що антисемітський ярлик для Ірану чи Лівії — і не ярлик зовсім.

Так і з Україною: маємо навколо багато зацікавлених у тому, щоб українська влада, президент постійно виправдовувалися. Ми, мовляв, не ксенофоби й не антисеміти.

Скажімо, якщо це комусь потрібно у Росії, то у Львові обов"язково вкотре розбивають фігурку Пушкіна на фасаді Російського товариства або ж підпалюють єврейську школу в Києві. Причому виконавців не знаходять. Тим більше не встановлюють їхнього зв"язку із якимись більш професійними спецорганізаціями з улаштування провокацій.

Тому й ґрасують країною орди подібного роду провокаторів. От вони добралися й до Говерли. А ми — "відкрили справу". І на тому кінець, як завжди.

Особливо активізуються ці провокатори напередодні значних міжнародних подій. Коли президент чи хтось із високопоставлених осіб вибирається десь до Вашингтона чи Тель-Авіва. Перед тим обов"язково має пройти марш українських крайньо-правих — бажано, щоб це був факельний, у стилі 1930-х. Або ж принаймні мають бути побиті вікна у синагозі. Бажано, щоб у центрі Києва — у Синагозі Бродського. Після того організовується масова кампанія у пресі. І таким чином усе той же президент отримує відповідне тло для свого візиту. Щось подібне відбулося нещодавно.

Якщо це комусь потрібно у Росії, то у Львові обов"язково розбивають фігурку Пушкіна

Однак все та ж "третя сторона" останнього разу дещо переборщила — хакерська атака на інтернет-сторінку головного рабина України надто вже нагадала такий самий напад на естонські державні сайти, на сайт президента України та низку американських державних сайтів. Організувати їх можуть лише високотехнологічні структури, а не зграї вуличних ксенофобів та антисемітів. Як то кажуть — видно пана по халявах.

Не відстають від такого роду "антисемітів" і професійні "русофоби", які працюють виключно перед камерами російського телебачення. І знову постає питання — кому це вигідно. Україні? Навряд чи. Очевидно, що випереджувальна дискредитація так і не перестала бути інструментом міжнародної політики. Однак знову ж запитаймо себе: а хто ж зацікавлений у саме такій дискредитації українського суспільства та української влади?

2007-й став роком, коли остаточно окреслилися нові протистояння у світі. Іран впритул підійшов до створення атомної зброї. І в його риториці з"явився дуже чіткий мотив — Ізраїль має бути скинутий у Середземне море. Штрейкбрехерську позицію у стримуванні Ірану зайняла Росія. Вона пробує виторгувати для себе щось, ну хоча б ексклюзивний вплив на Україну чи блокування її вступу до НАТО взамін посередництва між Вашингтоном і Тегераном.

І у цьому контексті дискредитація нашої держави в очах тих же США зовсім Москві не завадить. Хоча, звісно, ці дрібні антисемітські ексцеси є лише маленькими штришками у великій геополітичній грі.

А є ще дуже делікатне й складне питання Голодомору. Принциповим для України є визнання його не як "трагедії", як це нещодавно зробило ЮНЕСКО, а саме як геноциду. А з цього випливає кілька наслідків. Бо якщо був геноцид, то були й виконавці, які мають бути покарані. Принаймні засуджені морально. І це не лише люди, але й організації— ЧК, ГПУ, НКВД, КДБ... Сучасна Російська Федерація назвала себе спадкоємцем СРСР. Отже повинна сплачувати всі борги — не лише фінансові. Тому опір по цій лінії зрозумілий.

Донедавна Голокост вважався абсолютно унікальною трагедію, що забрала 6 млн людських життів. Але згодом геноцидами було визнано і знищення вірмен турками, і масові вбивства у Камбоджі та Руанді. Те саме стосується Голодомору. Виявилося, що людство припустилося не одного такого гріха, як Голокост. Для України визнання Голодомору геноцидом є моральною сатисфакцією і, можливо, політичним аргументом. Що теж не всім подобається.

Разом із тим я далекий від того, щоб ідеалізувати українське суспільство. Як і в інших, у ньому не бракує проявів кренофобії, зокрема побутового антисемітизму як одного з його підвидів. Проте стикаючись із проявами україножерства, русофобії та антисемітизму, будьмо уважні. Пильнуймо, чи це насправді примітивна ксенофобія, чи політична технологія.

Зараз ви читаєте новину «Україну намагаються дискредитувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути