середа, 27 жовтня 2010 04:00

"Україні ні з чим виходити на переговори з Євросоюзом"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Міністри закордонних справ Польщі та Швеції Радослав Сікорський та Карл Більдт запропонували Євросоюзу не розширюватися у найближчі 10 років за рахунок республік колишнього СРСР. Натомість з країнами "Східного партнерства" — Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою та Україною — ЄС мав би укласти угоди про партнерство "з перспективою розширення".

— Позитив від такої пропозиції в тому, що країни "Східного партнерства" отримали європейську перспективу, — коментує експерт з питань європейської інтеграції і міжнародної безпеки Галина Яворська, 58 років. — Це перше формулювання такого роду. Бо принцип добирання членів "Східного партнерства" — просто об'єднали пострадянський простір без Росії — створив проблеми і для ЄС, і для самих країн. Якщо Україна, Молдова і Грузія прагнуть до Євросоюзу, то Вірменія та Азербайджан навіть не заявляли про це. А приєднання Білорусі взагалі було суто політичним кроком.

Негатив: європейці хочуть заморозити інтеграційний процес України на десятиліття. До останнього часу Україна виступала зразковим партнером ЄС. Вона найбільше просунулася в інтеграції і наступного року могла говорити про заявку на вступ. Але якщо пропозиція міністрів стане документом, у найближчі 10 років питання приєднання до ЄС знімається з порядку денного. Тобто Україна не отримає навіть "дорожньої карти", не буде початку переговорів про приєднання.

Можливо, нашим дипломатам вдасться пом'якшити пропозицію міністрів на саміті Україна-ЄС наприкінці цього року та саміті "Східного партнерства" на початку 2011-го. Хоча я не очікую, що на цих зустрічах ухвалюватимуть документи щодо безвізового режиму або режиму вільної торгівлі. Ніяких кардинальних зрушень не буде. Тут збіглися і наші внутрішні справи, і зовнішньополітична ситуація. Річ не в політичній позиції ЄС, а в тому, що свої технічні зобов'язання Україна виконує надто повільно. По-перше, демаркація кордону з Росією поки що не розпочалася, досі невирішені питання щодо кордонів з Білоруссю та Молдовою. По-друге, ми не видаємо біометричних паспортів. Україні ні з чим виходити на переговори з Євросоюзом.

Зараз ви читаєте новину «"Україні ні з чим виходити на переговори з Євросоюзом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути