вівторок, 01 квітня 2008 15:30

Україні не варто жорстко прив"язуватися до долара

Нещодавно одного з найбагатших людей світу Воррена Баффета запитали, в якій валюті найкраще зберігати заощадження. "Тільки не в американських доларах", — відповів мільярдер зі США.

Упевнений, те саме подумали минулого та позаминулого тижнів багато українців. Хоча офіційний курс був на рівні 5,05 грн за долар, готівковий в обмінниках різко поповз донизу. За долар давали в середньому 4,7–4,8 грн. Наприкінці минулого тижня ситуація стабілізувалася. Курс поступово зростав, повертаючись до позначки 5 грн.

Докори відразу посипалися на Нацбанк. Мовляв, він зменшує грошову масу для боротьби з інфляцією, тому й не вистачає гривні. І з інтервенціями на міжбанківський ринок вчасно не виходить. Частково ці закиди обґрунтовані. Хоча порівняно з січнем у лютому обсяг і грошової маси, і готівки поза банками збільшився відповідно на 1,8 і 1,4%.

Однак паніка й ажіотаж навколо падіння долара вкотре довели: реальна вартість американської валюти в Україні менша за офіційний курс Нацбанку. Зміцнення гривні, на яке не може наважитися головний банк країни, здійснив сам ринок. Щойно штучна підтримка курсу американської валюти припинилася, він одразу впав. Показово, що за два дні до здешевлення долара, а саме 16 березня, американська валюта упала до історичного мінімуму щодо європейської — $1,59 за євро.

Реальна вартість американської валюти в Україні менша за офіційний курс

Економісти мають напівжартівливий спосіб оцінювати реальний курс валют. Застосовують так званий індекс Біґ Мак — коли порівнюється ціна на цей популярний бутерброд у різних країнах із певною поправкою на різницю в зарплаті персоналу, вартості оренди й енергоносіїв. За такими підрахунками торік реальний курс української валюти становив 2,8 грн за долар.

Бажання втримати курс американської валюти в інтересах українських експортерів призводить до збільшення інфляції: за викуплені долари Нацбанк платить надрукованою гривнею. І що більше надходитиме в країну валюти — зокрема у формі прямих іноземних інвестицій, тим більшим буде інфляційний тиск на Нацбанк. Саме через це торік від жорсткої прив"язки своєї валюти до долара відмовився Кувейт. Можливо, його приклад наслідують інші країни Перської затоки. Три роки тому це так само вчинили Китай і Малайзія. У результаті мали меншу інфляцію навіть при значно вищому економічному зростанні, ніж у нашій країні.

Україна продовжує триматися жорсткої прив"язки до американської валюти. Дві третини золотовалютних запасів зберігаються в доларах. Хоча з 2001-го по 2007 рік частка американської валюти в світових золотовалютних резервах знизилася на 7,4% — до 63,8%. Зменшувати обсяг заощаджень у доларах почали дві з чотирьох країн із найбільшими золотовалютними запасами в світі — Китай і Південна Корея. Російський Центробанк за останні два роки знизив частку долара у власних резервах із 70 до 50%.

Ідучи наперекір світовим тенденціям, ми нібито посилюємо наших експортерів і рятуємо зовнішньоторговельне сальдо — зменшуємо вигідність імпорту. Але така штучна підтримка призводить до того, що конкурентоспроможність значної частини українських товарів продовжує залишатися низькою. А відсутність конкуренції — це відсутність стимулів для підвищення якості товарів і зменшення темпів інфляції.

Зараз ви читаєте новину «Україні не варто жорстко прив"язуватися до долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути