четвер, 24 вересня 2009 18:07

Українці підтримують упровадження смертної кари

 

Більшість громадян України підтримує поновлення смертної кари. Про це свідчять опитування останніх років.

— Це реакція людей на незахищеність і свідчення недовіри до правоохоронних органів, — пояснює 58-річний Сергій Макеєв з Інституту соціології Національної академії наук. — Вони обурюються, що серійні вбивці можуть спокійно доживати віку за ґратами. До того українці 70 років жили в умовах жорстокого режиму, коли страчували мільйони, і людська смерть сприймалася вже не як насильство, а як факт дійсності.

Але боротися зі злочинністю смертною карою марно, вважає соціолог. Від того суспільство нічого не виграє, а от звичаї стають жорстокішими.

— Треба поліпшувати моральний клімат у суспільстві, піднімати стандарти життя, гуманізувати освіту й виховання. Маємо йти за Європою, де терпимість набуває дедалі більшого поширення.

Мораторій на смертні вироки запровадив указом президент Леонід Кучма 1995 року. Такою була умова вступу до Ради Європи. Через п"ять років Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, якими остаточно вилучила смертну кару з переліку кримінальних покарань.

80 держав скасували смертну кару, 15 держав ліквідували її частково. У 23 країнах найвищу міру майже не застосовують. Окрім як за деякі злочини, наприклад, воєнні.

Карають на смерть у 78 державах і територіальних утвореннях. Зокрема, у деяких штатах США, Китаї, Японії, Єгипті.

Зараз ви читаєте новину «Українці підтримують упровадження смертної кари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути