Ексклюзиви
пʼятниця, 28 січня 2011 10:27

Українці більше бояться голоду, ніж терактів

 

Учора опізнали тіла всіх 35 загиблих від вибуху у залі міжнародних прильотів московського аеропорту "Домодєдово" 24 січня. Із 170 поранених 76 перебувають у лікарнях.

— Російське суспільство переживає теракт у "Домодєдово" дуже болісно й трагічно, — розповідає політолог із Москви Андрій Окара. — Є певний жах, бо не зрозуміло, хто за цим стоїть і звідки чекати наступної біди. Що більше у країні міжнаціонального і міжетнічного нерозуміння, то більше буде тероризму. Він побудований на несиметричних акціях, тому росіяни у пригніченому стані. Якщо таке сталося у кращому аеропорту країни, то на будь-який вокзал чи супермаркет можуть безперешкодно зайти терористи. Усіх не обшукаєш.

У "Домодєдово" проявилася висока самоорганізація і солідарність простих громадян. Очевидці писали про трагедію на інтернет-форумах, виставляли своє відео. Пропонували постраждалим безплатне авто з аеропорту до Москви. Раніше такого рівня співчуття при терактах не було. Це єдиний позитивний момент, бо держава у таких випадках неефективна. Російські телеканали звично крутили серіали, розважальні програми, ток-шоу. Американський канал "Сі-Ен-Ен"перервав передачі і вів пряму трансляцію з місця подій.

Розмови про те, що Кремль знову почне "закручувати гайки", поки що виглядають перебільшенням. Якщо порівняти теракт у "Домодєдово" із подіями 1999-го, коли почалася чеченська війна, то тепер політичний контекст відсутній.

Українці більше бояться голоду, ніж терактів

— Страх перед терактом не прийшов навіть у свідомість наших людей, — коментує опитування Інституту Горшеніна професор економіки і соціології Юрій Саєнко, 74 роки. — Cтрах перед голодом досі сидить у підсвідомості у 34 відсотків українців. Хоча зараз люди, попри труднощі, харчуються більш-менш нормально. Десять років тому таких було 72 відсотки.

Українці поки що не розуміють, що дружба влади із Росією вводить їх у небезпечний простір. Що більше втягуватимемося в економічні, соціальні, культурні відносини, то більше наростатимуть загрози тероризму на нашій землі. Історія свідчить, що найбільші негаразди приходили до нас із півночі — кріпацтво, приниження мови й культури, винищення еліти і національної свідомості. До того ж Росія не створює, на відміну від Заходу, систем безпеки. Не тільки від тероризму, а й здоров'я, екології, культури тощо. Ми також не маємо такої культури.

Зараз ви читаєте новину «Українці більше бояться голоду, ніж терактів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути